ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έξυπνες κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη, οι επενδυτές έκπληξη και οι επικρατέστεροι για το Frontier

Οι έξυπνες κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη, οι επενδυτές έκπληξη και οι επικρατέστεροι για το Frontier

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα «sweeteners» του Ψάλτη

Τεράστια ζήτηση καταγράφεται ήδη για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εγχώριους χρηματιστές αναμένεται να σημειωθεί αισθητή υπερκάλυψη της έκδοσης, οδηγώντας πιθανότατα την τιμή της μετοχής στο ανώτατο εύρος του 1,20 ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή σίγουρα έχει συμβάλει το pre- marketing της έκδοσης από τη Διοίκηση της Alpha Bank, αλλά και κάποιες έξυπνες κινήσεις από την πλευρά του CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, υπό τη μορφή «γλυκαντικών» (sweeteners). Σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνεται και η επιστολή που έστειλε στον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ο κ. Ψάλτης και με την οποία ενημέρωσε τις Διοικήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών πως η Alpha Bank θα τους καταβάλει αμοιβή 0,6% για το σύνολο των μετοχών που θα αποκτήσουν οι πελάτες τους κατά την αύξηση κεφαλαίου. Προσοχή. Μπορεί μια χρηματιστηριακή να εγγραφεί στο βιβλίο της δημόσιας προσφοράς για 10 εκατ. μετοχές , αλλά τελικά οι πελάτες της να πάρουν μόλις 3 εκατ. μετοχές. Η αμοιβή που θα λάβει από την Alpha θα συνδέεται με τα 3 εκατ. μετοχών που θα περάσουν στις μερίδες των πελατών της και όχι με το συνολικό αριθμό μετοχών που αρχικά ζητούσε. Αλλά η αμοιβή μόνο αμελητέα δεν είναι. Εάν η τιμή της μετοχής κλειδώσει στο 1,20 ευρώ μια χρηματιστηριακή που θα εξασφαλίσει για τους πελάτες της 3 εκατ. μετοχές της Alpha θα λάβει προμήθεια 21.600 ευρώ! Υπενθυμίζεται πως ο ακριβής αριθμός των νέων μετοχών που θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και σε ειδικούς επενδυτές θα καθοριστεί στο τέλος της δημόσιας προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση για νέες μετοχές που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές. Πάντως, οι νέες μετοχές θα διατεθούν αρχικά μεταξύ της δημόσιας προσφορά και της ιδιωτικής τοποθέτησης ως εξής, 20% των νέων μετοχών θα διατεθούν στη δημόσια προσφορά και 80% των νέων μετοχών θα διατεθούν στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Οι «παρουσίες έκπληξη»

Η στήλη στις 24 Μαΐου σας ενημέρωνε πως αναμένονταν «παρουσίες έκπληξη» στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, λόγω της δελεαστικής τιμής, αλλά κυρίως λόγω των προοπτικών της τράπεζας. Είχαμε συγκεκριμένα αναφερθεί στο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha εκ μέρους θεσμικών επενδυτών και family offices που «ξεσκονίζουν» τους τελευταίους μήνες την ελληνική αγορά. Οι πληροφορίες μας λοιπόν επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο και έως το τέλος της εβδομάδος θα πληροφορηθείτε επισήμως όλες τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, για να μην ευλογούμε μόνον τα γένια μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε και μια «αστοχία» μας. Στην ίδια στήλη της 24ης Μαΐου σας είχαμε ενημερώσει πως οι δαπάνες για τη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank δεν ήταν παρόμοιες με εκείνες της Τράπεζας Πειραιώς. Μας είχε μεταφερθεί πως θα καταβάλλονταν προσπάθειες ώστε τα κόστη να μείνουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Τελικά, αποδείχθηκε πως οι δαπάνες της έκδοσης ειδικά ως προς τις αμοιβές των οικονομικών συμβούλων δεν διαφοροποιήθηκαν αισθητά στην περίπτωση της Alpha Bank. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στην περίπτωση της Πειραιώς έλαβαν ως αμοιβή 61 εκατ. ευρώ, ήτοι το 4,4% των αντληθέντων κεφαλαίων. Στην περίπτωση της Alpha Bank θα λάβουν συνολικές αμοιβές 33 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσό που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών κεφαλαίων που θα αντληθούν.

Οι μετοχές των στελεχών

Από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank πληροφορηθήκαμε πως o Γιάννης Εμίρης, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking είναι το μέλος του ΔΣ με τις περισσότερες μετοχές της Alpha Holdings. Συγκεκριμένα, διαθέτει 23.000 μετοχές η αξία των οποίων σήμερα υπολογίζεται σε 25.817 ευρώ. Ακολουθεί, ο Γενικός Διευθυντής και CFO του Ομίλου της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου με 1.144 μετοχές. Μικρότερο αριθμό μετοχών διαθέτουν οι Βασίλης Ψάλτης (532 μετοχές) και ο Ισίδωρος Πάσσας, ο Γενικός Διευθυντής του Retail Banking (300 μετοχές).

Παιχνίδι για δύο στο Frontier

Στις λεπτομέρειες θα κριθεί, όπως πληροφορείται η στήλη η επικράτηση για το Project Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Όπως είναι γνωστό, στο οικονομικό κομμάτι, τα χρήματα που έχουν προσφέρει οι διεκδικητές είναι σχεδόν ίδια. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι συγκεκριμένες λεπτομέρειες επί της δομής της συναλλαγής. Μια από αυτές έχει να κάνει με το ύψος του senior bond και, όπως μαθαίνουμε, δίνει βραχύ προβάδισμα σε δύο από τους τέσσερις διεκδικητές. Πάντως η επιλογή δεν είναι εύκολη, εξ’ ου και η Εθνική Τράπεζα, αλλά και ο σύμβουλός της Morgan Stanley τηρούν σιγή ασυρμάτου. Αν όμως η τράπεζα θέλει να έχει «καθαρίσει» μέχρι το τέλος του χρόνου, η απόφαση θα πρέπει να βγει το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αλλιώς τα περιθώρια στενεύουν.

Αντέχει ο Ηρακλής

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για το αν τελικά θα χρειαστούν ή όχι οι εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής για τα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια. Η αλήθεια είναι ότι οι servicers –και λογικά λόγω πανδημίας και παγώματος πλειστηριασμών- δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα έσοδα. Όμως, έτσι όπως έχει δομηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον για την πρώτη πενταετία δεν υπάρχει θέμα, καθώς αρκεί να πληρώσουν το κουπόνι του senior ομολόγου και όλα καλά. Μετά τα πέντε χρόνια τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά μέχρι τότε ο Ηρακλής αντέχει…

Είδες η ΔΕΗ;

Το ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα turnaround stories της τελευταίας διετίας είναι γνωστό. Πλέον όμως είναι και επίσημο, μετά και την πρόσφατη αναβάθμισή της από τη Standard&Poor’s. Ο επενδυτικός οίκος τη «βαθμολόγησε» με Β+ και μάλιστα με θετική προοπτική, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να λάβει σύντομα αναβάθμιση σε ΒΒ+. Οι λόγοι; Το EBITDA που «καλπάζει» προς το 1 δισ. ευρώ, η βελτιωμένη σχέση χρέους προς EBITDA και ο «πράσινος» μετασχηματισμός που πηγαίνει μια χαρά. Είδες η ΔΕΗ;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.