ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές προσώπων στην Εθνική Χρηματιστηριακή, οι μνηστήρες της Wind και η Prodea Investments

Αλλαγές προσώπων στην Εθνική Χρηματιστηριακή, οι μνηστήρες της Wind και η Prodea Investments

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αλλαγές στην Εθνική Χρηματιστηριακή

Μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και διαδικασίες έρχονται από το Σεπτέμβριο στην Εθνική Χρηματιστηριακή, καθώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασίσει να «ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα». Στην Εθνική Τράπεζα εκτιμούν ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον, τόσο για εγχώριους όσο και για ξένους επενδυτές και θέλουν η θυγατρική χρηματιστηριακή τους να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Και παράλληλα βλέπουν σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στη χρηματιστηριακή και την τράπεζα, τόσο στο κομμάτι της έρευνας όσο και στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων και δημόσιες εγγραφές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που χρηματοδοτούν. Γι’ αυτό και ποντάρουν πολύ στα νέα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν από το Φθινόπωρο.

Wind: δεν ενδιαφέρεται μόνο… ένας

Περισσότεροι του… ενός είναι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της Wind Ελλάς, καθώς στον σχετικό «αγώνα», όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στη στήλη, δεν τρέχει μόνη της η United Group, η οποία ελέγχει τη Nova και έχει ως κύριο μέτοχο το γνωστό επενδυτικό fund BC Partners. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η United Group και η BC Partners είναι μεν το φαβορί, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να μιλάμε ότι η συμφωνία είναι τόσο κοντά στο κλείσιμο της, ώστε να διεξάγεται ενδελεχής οικονομικός έλεγχος (due diligence). Βέβαια, η πληροφορία περί due diligence έκανε την εμφάνιση της, αλλά παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ήταν και μία προσπάθεια της BC Partners να δείξει στους υπόλοιπους διεκδικητές ότι είναι πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί μέτοχοι της Wind Ελλάς (Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners) έχουν ουσιαστικά πάρει «πίσω» τα χρήματα που έχουν επενδύσει μέχρι τώρα μέσω επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και την πώληση του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κινητής στην Vantage Towers, και είναι στη θέση να ζητούν ένα αρκετά υψηλό τίμημα, το οποίο μπορεί και να κινείται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Πάντως, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι. Το πλεονέκτημα της United Group είναι οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, καθώς ένα σχήμα Nova – Wind θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στη σταθερή τηλεφωνία και θα ήταν σε θέση να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο του στην αγορά της κινητής.

Τι κοινό έχει το Ελληνικό με τη Νέα Υόρκη

Σε τιμές Νέας Υόρκης πωλούνται τα ακίνητα στο Ελληνικό, καθώς η αυξημένη ζήτηση αλλά και το εντυπωσιακό design έχουν ανεβάσει τις «μετοχές» του project στα ύψη. Και δεν το λέμε (μόνο) εμείς αλλά και το Bloomberg, καθώς σε άρθρο του παρουσιάζει τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ακίνητα-«φιλέτα» θα έχουν πουληθεί όλα από τα σχέδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον CEO της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, με τις τιμές στον ουρανοξύστη να φτάνουν τα 14.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η αξία συνολικά των κατοικιών στο Ελληνικό μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Και συνολικά θα συνεισφέρει στην οικονομία έως και 2,2% του ΑΕΠ, καθώς και 80.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025.

Η Prodea και οι άλλοι

Αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο εγχώριο real estate είναι αυτή τη στιγμή η Prodea Investments, καθώς –μετά και το πράσινο ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ που εξέδωσαν πρόσφατα- το δίδυμο Παπαχριστοφόρου – Καρυτινού - έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην αγορά. Μετά και την συγχώνευση της Grivalia με τη Eurobank, η Prodea ουσιαστικά «παίζει μόνη της» σε αυτού του μεγέθους τις ΑΕΑΠ, ενώ στα σχέδιά της συγκαταλέγονται η ανάπτυξη κατοικιών στα νότια προάστια, κτηρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών αλλά και χώρων logistics. Εντούτοις, η παντοδυναμία δεν είναι δεδομένη, καθώς με την ελληνική αγορά real estate «φλερτάρουν» μια σειρά από μεγαθήρια του εξωτερικού, με πολλαπλάσια συνολική δύναμη πυρός. Και, εφόσον πατήσουν το κουμπί και έρθουν στην Ελλάδα, ο χάρτης του real estate θα αλλάξει άρδην.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.