ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μοτοδυναμική, η SIXT και η Lion Rental, ο ορίζοντας της Profile, η Παπουτσάνης και τα ξενοδοχεία

Η Μοτοδυναμική, η SIXT και η Lion Rental, ο ορίζοντας της Profile, η Παπουτσάνης και τα ξενοδοχεία

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Small-Cap Conference

Πολλές ειδήσεις έχουν βγει στο πλαίσιο του 4ου ATHEX Small-Cap Conference, του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει από χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών και στο πλαίσιο του οποίου οι διοικήσεις των Alpha Trust Mutual Fund Management, AVE Group, BriQ Properties, Δρομέας, Ικτίνος, Interlife, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Profile, Real Consulting και Revoil παρουσιάζουν σε οικονομικούς αναλυτές το επιχειρηματικό τους προφίλ και τις προοπτικές τους. Αν και οι επαφές γίνονται virtually και όχι δια ζώσης, κατά την χθεσινή ημέρα επιδείχθηκε μεγάλος ενθουσιασμός και όλοι οι συμμετέχοντες, εισηγμένες, χρηματιστηριακές και οίκοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα. Αν και τα virtual meetings αυτή τη χρονιά δεν περιλάμβαναν δημοσιογράφους, ωστόσο τα καλά νέα που μοιράστηκαν οι εισηγμένες με τους αναλυτές έφτασαν και στα δικά μας ώτα.

Η Παπουτσάνης και τα ξενοδοχεία

Μια από τις εισηγμένες που τράβηξε την προσοχή με τις επιδόσεις της και τις προοπτικές της είναι η Παπουτσάνης. Και προς διάψευση πολλών, η εταιρεία το 2021 δεν στηρίχθηκε στις πωλήσεις αντισηπτικών. Ο τομέας που σημείωσε εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων εφέτος είναι οι πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά. Οι παραγγελίες εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού σε συνδυασμό με τις νέες συμφωνίες με διεθνείς αλυσίδες οδήγησαν τις πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά σε αύξηση πάνω από 60% σε σχέση με το 2020. Μάλιστα, η Ελλάδα συνεισέφερε περίπου τα 2/3 των πωλήσεων της κατηγορίας, κάτι που επαναλαμβάνεται για δεύτερο έτος. H Παπουτσάνης ενημέρωσε τους αναλυτές πως ανάλογη εικόνα στις πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά αναμένει και για το 2022. Παράλληλα, αποκάλυψε πως καλή πορεία διαφαίνεται το 2022 και στη δραστηριότητα που σχετίζεται με παραγωγές για τρίτους, η οποία έχει ενταθεί, δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται υπό υλοποίηση νέα σημαντικά έργα με υπάρχοντες και νέους πελάτες.

Το 24μηνο της Profile

Την προσοχή των αναλυτών τράβηξε και η παρουσίαση της Profile, η Διοίκηση της οποίας έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση για τις προοπτικές της εταιρείας την προσεχή τριετία. Η εταιρεία που τρέχει ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος (πλέον ως εκτελεστικός πρόεδρος και Chief Entrepreneur) ανέφερε στους αναλυτές πως προβλέπει εκτίναξη του κύκλου εργασιών μέσα στο επόμενο 24μηνο ως απότοκο της συμμετοχής της σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό που μας μεταφέρθηκε είναι πως η Profile εκτιμά πως θα τριπλασιάσει τον τζίρο της από κρατικές δουλειές έως το 2023. Ήδη οι ΣΔΙΤ που έχει συνομολογήσει με το υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά αποδοτικές και αναμένεται πως θα υπάρξει και συνέχεια...

Η Μοτοδυναμική και η Lion Rental

Μια από τις εισηγμένες που είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους αναλυτές ήταν η Μοτοδυναμική. Οι αναλυτές ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της εισηγμένης πως οι πωλήσεις Yamaha και Porsche δεν πήγαν το 2021, τόσο καλά όσο αναμενόταν και πως ίδια θα είναι η εικόνα και για το 2022, για λόγους όμως που έχουν να κάνουν κυρίως με τις προβληματικές παραδώσεις και την λειτουργία της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, η είδηση για τους αναλυτές δεν κρυβόταν στις Porsche, αλλά στην Lion Rental ΑΕ, την κατά 80,5% θυγατρική της Μοτοδυναμικής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά της ενοικίασης οχημάτων, καλύπτοντας τόσο την βραχυχρόνια μίσθωση (Rent a Car), όσο και την μακροχρόνια μίσθωση (Long term Rental), ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SIXT GmbH & Co. Η Lion Rental ΑΕ αύξησε το 2021 τα κόμιστρα ενοικίασης κατά 50%, κάτι που εκτόξευσε τα κέρδη της και τον τζίρο της. Οι δε πωλήσεις του 9μήνου 2021 ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση κομίστρων ήταν επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι στόλοι των αυτοκινήτων ήταν μειωμένοι κατά 30% εφέτος. Η Μοτοδυναμική γνωστοποίησε στους αναλυτές πως δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και πως η Lion Rental δρομολογεί ήδη επενδύσεις, ώστε να διπλασιάσει το στόλο της εν όψει του 2022.

Οι μετοχές Θεοχαράκη

Και αφού ο λόγος για την Lion Rental η στήλη θα σας αποκαλύψει πως προ εβδομάδων έλαβε χώρα μια εξέλιξη έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Μοτοδυναμική απέκτησε το 80,5% της Lion Rental στο τέλος του 2018 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλοντας 15 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 19,5% παρέμεινε στους παλαιούς μετόχους, ήτοι στην ΤΕΟΔΟΜΗ της οικογένειας Θεοχαράκη. Μετά την «ένεση» των 15 εκατ. ευρώ οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν στην μείωση των οφειλόμενων δανείων σε 18 εκατ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση τους για δέκα έτη, αλλά και στην χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, με το εν λόγω δάνειο να έχει ορίζοντα λήξης το 2028. Με τις κινήσεις αυτές η εταιρεία μπήκε σε ενάρετη πορεία και σήμερα , όπως προαναφέραμε, σημειώνει μεγάλους τζίρους και κερδοφορία. Προ εβδομάδων οι μέτοχοι της Lion Rental τροποποίησαν το καταστατικό της και συγκεκριμένα το άρθρο 6Β του καταστατικού που αναφέρεται στα «ειδικά δικαιώματα επί μετοχών». Το άρθρο που τροποποιήθηκε στην επίμαχη παράγραφο αναφέρεται στο «Δικαίωμα Συμμεταβίβασης («Tag-Along Right») και ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που η Μοτοδυναμική επιθυμεί να πωλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Lion Rental σε τρίτο πρόσωπο, τότε πρέπει να προσκαλέσει τον υποψήφιο επενδυτή να υπογράψει και να παραδώσει στην Sapoly Hellas (τον μέτοχο μειοψηφίας, συμφερόντων της οικογένειας Θεοχαράκη) προσφορά με συστημένη επιστολή, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ταχυμεταφορά προσδιορίζοντας με εύλογη λεπτομέρεια την ταυτότητα του υποψήφιου επενδυτή, τον αριθμό των μετοχών του μετόχου πλειοψηφίας που θα μεταβιβαστούν, το τίμημα, την προτεινόμενη ημερομηνία μεταβίβασης και τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις της μεταβίβασης. Για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα να αναφέρουμε πως η τροποποίηση καταστατικού έγινε διότι το 19,5% της Lion Rental μεταβιβάσθηκε από την ΤΕΟΔΟΜΗ στην Sapoly Hellas.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.