ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για να προσδιορισθεί το ελληνικό φυσικό αέριο

Είναι  μεγάλο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθα
Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται μεταξύ της κυβέρνησης και του operator της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχει αναλάβει κατόπιν σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

H κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική Total Energies, για το μέλλον των ερευνών τους στις δύο ελπιδοφόρες παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει με νόμο από το 2019. Στο σχήμα των Γάλλων συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ερχόμενο Οκτώβριο λήγει η πρώτη φάση του βασικού σταδίου ερευνών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Τις συζητήσεις παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου και το αντικείμενό τους αφορά στον ακριβή προσδιορισμό των επόμενων εργασιών της κοινοπραξίας που είναι η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων. Το περιθώριο αυτό το έχουν οι επενδυτές μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ωστόσο, επειδή οι σεισμικές έρευνες με ειδικό σκάφος γίνεται σε χειμερινές περιόδους, η Total Energies για λογαριασμό και των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας θα πρέπει να ζητήσει παράταση, ώστε αυτές να διενεργηθούν πιθανότατα στη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Αν οι Γάλλοι δεν αιτηθούν παράταση τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα δικαιώματα έρευνας στο ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση φέρεται να εντείνει τις πιέσεις της στους Γάλλους, μετά και τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία βεβαίωσε για το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ετσι, όπως περιγράφουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι στη διαδικασία της συζήτησης αιτημάτων της TotalEnergies για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών και κατ’ επέκταση της συνέχισης του ερευνητικού τους προγράμματος.

H κυβέρνηση επιδιώκει ώστε στο τέλος του 2023 να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση σε στόχο στα δύο θαλάσσια οικόπεδα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και τα ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται σε αναζήτηση νέου ή και νέων επενδυτών που θα θελήσουν να συμμετέχουν συνολικά στο ελληνικό project της έρευνας εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου.