ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Ολοι οι τρόποι εξόφλησης των υποχρεώσεων, ακόμα και με άτοκες δόσεις

Εφορία: Ολοι οι τρόποι εξόφλησης των υποχρεώσεων, ακόμα και με άτοκες δόσεις
Πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα
Pixabay

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα πληρωμής με κάρτα

Με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους και οφειλές στο Taxisnet. Η ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα να πληρωθούν οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, με τη χρήση καρτών πληρωμών μέσω της υπηρεσίας του Taxis. Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής μίλησε στο Newsbomb.gr και ανέλυσε τον τρόπο που θα μπορεί ο φορολογούμενος να κάνει μήνα-μήνα την πληρωμή των χρεών του.

«Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, να δώσει τα χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 και γενικότερα να πληρώσει τις βεβαιωμένες οφειλές χωρίς ρύθμιση», είπε ο κ. Παντελής.

«Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της προσωπικής τους σελίδας στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr), στην οποία θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους επιλέγοντας το "ο Λογαριασμός μου". Στη σελίδα αυτή εμφανίζονται στοιχεία "ανοιχτών ατομικών οφειλών εκτός ρύθμισης" όπως είναι καταχωρημένα στο TAXIS», ανέφερε ο κ. Παντελής και πρόσθεσε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται ανοιχτές οφειλές που:

«1) Έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής στο σύνολό τους.

2) Προέρχονται από εταιρείες στις οποίες συμμετέχετε με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. Ομόρρυθμο μέλος, Διαχειριστής, Διευθύνων Σύμβουλος κ.λπ.)

3) Έχουν βεβαιωθεί σε άλλο πρόσωπο αλλά ευθύνεστε λόγω σχέσης (π.χ. κληρονόμος, εγγυητής κ.λπ.)».

Πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα

Ο κ. Παντελής σχολίασε πως σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης:

«Για κάθε γραμμή Ανοιχτής Οφειλής μπορείτε να δείτε τα στοιχεία Δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα. Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης. Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής». Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών. Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης Ποσό για πληρωμή με κάρτα, αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα. Για να κάνετε πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Eξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές. Μετά το τέλος των επιλογών σας πατώντας το πλήκτρο Έλεγχος και Πληρωμή οδηγείστε στην επόμενη οθόνη Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης-Πληρωμή. Αφού εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμών και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιείται άμεσα η πίστωση των οφειλών σας».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα πληρωμής με κάρτα

Το πλεονέκτημα της πληρωμής των φορολογικών οφειλών απευθείας στο Taxisnet είναι ότι η ηλεκτρονική καρτέλα των φορολογούμενων ενημερώνεται αμέσως και όχι σε 2-3 εργάσιμες ημέρες όταν γίνεται μέσω των τραπεζών. Έτσι, η φορολογική ενημερότητα εκδίδεται αμέσως και όχι με καθυστέρηση, όπως συμβαίνει όταν η πληρωμή του φόρου γίνεται μέσω των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν οποιαδήποτε φορολογική οφειλή σε έως 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρχει επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα του φορολογούμενου.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα βενζίνης: Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν σήμερα αιτήσεις για το Fuel Pass - Πότε ανοίγει για όλους

Επίδομα βενζίνης: Κάντε εδώ αίτηση στο vouchers.gov.gr - Ποιοι θα έχουν «δεύτερη ευκαιρία»