ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ σήμερα λόγω των πιέσεων στις αγορές ομολόγων

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ σήμερα λόγω των πιέσεων στις αγορές ομολόγων
AP

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διεξάγει σήμερα μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση, για να συζητήσει το πρόσφατο ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που η ΕΚΤ προανήγγειλε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων, ενώ το spread των αποδόσεων ομολόγων μεταξύ της Γερμανίας και πιο χρεωμένων νότιων χωρών, ιδίως η Ιταλία, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει μια ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», τόνισε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, διαμορφώθηκε στο 1,77% την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, όταν τα ιταλικά ομόλογά τους διαμορφωνόταν 240 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα 1,0475 έναντι του δολαρίου σήμερα.

Το μέλος της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει τόσο υφιστάμενα όσο και νέα μέσα εάν διαπιστώσει ότι η ανατιμολόγηση της αγοράς ήταν «άτακτη».

«Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που υπερβαίνουν θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της να αποτρέψει τον κατακερματισμό.