ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια θέση στη λίστα του ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι εγχώριες βιομηχανίες

Μια θέση στη λίστα του ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι εγχώριες βιομηχανίες
AP

Σε ετοιμότητα για να ενταχθούν στη λίστα του ΔΕΣΦΑ με τις εταιρείες που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού είναι οι ελληνικές βιομηχανίες.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν σχετική έκθεση στον διαχειριστή μεταφοράς αερίου, που θα τεκμηριώνει ότι πληρούν τα κριτήρια. Η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες που θεωρούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Θέση μάχης για να μπουν στη λίστα των εταιρειών που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου παίρνουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι βιομηχανίες που επιδιώκουν την κατά προτεραιότητα εξαίρεση από τον υποχρεωτικό «κόφτη» του 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, θα πρέπει να τεκμηριώσουν αναλυτικά στον ∆ΕΣΦΑ ότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ, το οποίο ενσωματώνει αυτά που θέτει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ε.Ε., πέραν των προστατευόμενων καταναλωτών (νοικοκυριά, νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας υγείας όλων των βαθμίδων, σχολικά συγκροτήματα, αεροδρόμια, κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες) δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες, τα οποία αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς ορίζονται η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η προστασία, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα.

Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σκεπτικό της εξαίρεσης σε αυτή την περίπτωση λέει ότι οι διαταραχές στη λειτουργία μιας επιχείρησης ενδέχεται να μην επηρεάσουν κρίσιμους τομείς σε ένα κράτος-μέλος, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμους τομείς σε άλλα κράτη-μέλη και άρα θα πρέπει να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα.