ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φτωχά» τα φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης αλλοδαπών κατοίκων στην Ελλάδα – Το νέο κυπριακό μοντέλο

«Φτωχά» τα φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης αλλοδαπών κατοίκων στην Ελλάδα – Το νέο κυπριακό μοντέλο
Ο φορολογικός ανταγωνισμός των κρατών της ζώνης του ευρώ  για την προσέλκυση εύρωστων αλλοδαπών εργαζομένων είναι σε πλήρη εξέλιξη
Pixabay

Ο φορολογικός ανταγωνισμός των κρατών της ζώνης του ευρώ  για την προσέλκυση εύρωστων αλλοδαπών εργαζομένων είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την Ελλάδα να προσπαθεί, αλλά να υστερεί αισθητά σε σχέση χώρες όπως η  Κύπρος.

Αν και η χώρα μας έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια ισχυρά κίνητρα σε αλλοδαπούς κατοίκους, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, η Κύπρος προχώρησε προσφάτως ένα βήμα παραπέρα, καθιστάμενη ακόμη πιο ελκυστική για τους ιδιώτες μεγάλου πλούτου, τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους .

Η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που μετεγκαθίστανται στη χώρα μας από χώρες του εξωτερικού να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, που αποκτούν στην Ελλάδα, για επτά συναπτά χρόνια έχουν.

Οι προϋποθέσεις, που πρέπει σωρευτικά να συντρέχουν για την υπαγωγή τους στο ανωτέρω καθεστώς, είναι οι ακόλουθες:

α) Να μην είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα 5 από τα 6 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

β) Να μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

γ) Να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο μισθωτής εργασιακής σχέσης ή μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

δ) Να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Αν τα ελληνικά κίνητρα ακούγονται ελκυστικά, η Κύπρος εισήγαγε πρόσφατα νέες φορολογικές απαλλαγές για τους αλλοδαπούς υπαλλήλους, ακόμη πιο ελκυστικές από της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη για προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων ατόμων από το εξωτερικό στην Κύπρο, θεσπίσθηκαν απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, για τους αλλοδαπούς εργαζομένους που έρχονται στην Κύπρο και των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο άρχισε από τις 26 Ιουλίου 2022 και μετά, το 20% των αποδοχών τους (με ανώτατο όριο απαλλαγής τις 8.550 ευρώ ετησίως), απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για περίοδο επτά ετών.

Προκειμένου να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι από τη φοροαπαλλαγή, θα πρέπει πριν από την έναρξη της απασχόλησής τους να μην ήταν κάτοικοι Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον τριών συναπτών φορολογικών ετών και να απασχολούνταν εκτός Κύπρου από εργοδότη μη κάτοικο Κύπρου.

Η απαλλαγή θα χορηγείται για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος που έπεται του φορολογικού έτους έναρξης της απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος δεν απαιτεί από το άτομο και τον εργαζόμενο να είναι ή να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου για να επωφεληθεί από τη νέα απαλλαγή 20%.

Επιπροσθέτως, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων (των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο ξεκίνησε την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022) απαλλάσσεται από τον ατομικό φόρο εισοδήματος για περίοδο 17 ετών.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως το νέο κυπριακό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ελκυστικό.