ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρκ Φλάναγκαν: Ο νέος «Τόμσεν» του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Μαρκ Φλάναγκαν: Ο νέος «Τόμσεν» του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ένας τεχνοκράτης με εμπειρία στα ευρωπαϊκά μνημόνια είναι ο αντικαταστάτης του επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, το όνομα του οποίου είχε γίνει «κόκκινο πανί» καθώς εμφανιζόταν σαν τον σκληρό επόπτη των άδικων μέτρων, που οι δανειστές επέβαλλαν στη χώρα.

Ο νέος επικεφαλής της αποστολής ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ, είναι ο Ιρλανδός Μαρκ Φλάναγκαν, ο οποίος ήδη εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του Ταμείου. Ο κ. Φλάναγκαν σε προηγούμενη αποστολή του είχε επιμεληθεί το μνημόνιο χώρας του, της Ιρλανδίας.

Ο Μαρκ Φλάναγκαν περιγράφεται ως ηπίων τόνων, τουλάχιστον σε σχέση με τον αδιάλλακτο Τόμσεν.

Η αλλαγή στο πρόσωπο της τρόικας το μόνο που μπορεί να σηματοδοτήσει είναι την εισαγωγή διορθωτικών μέτρων, στο σκέλος της ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, οι βασικές γραμμές του προγράμματος παραμένουν οι ίδιες. Ο ίδιος ο Φλάναγκαν σε συνέδριο για την πορεία των τριών κρατών της Ευρωζώνης που τελούν υπό την εποπτεία της τρόικας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει από το 2012 μέχρι και το 2015 να μειώσει επιπλέον τους μισθούς (μοναδιαίο κόστος εργασίας) κατά 15%, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο Πολ Τόμσεν, πάντως, θα συνεχίσει να έχει την υψηλή εποπτεία του συνολικού προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ, παρόλο που δεν θα κάνει πια επισκέψεις στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Η Λαγκάρντ διώχνει τον Τόμσεν από την Αθήνα