ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος στην ασυλία των μπαταχτσήδων

Λογαριασμοί ρεύματος:  Τέλος στην ασυλία των μπαταχτσήδων
INTIME

Πρόταση που τερματίζει τη μετακίνηση των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος από πάροχο σε πάροχο παρουσίασαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι φέρονται να προέτρεψαν το υπουργείο και τη ΡΑΕ στη διατήρηση του καθεστώτος της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών-οφειλετών από προμηθευτή σε προμηθευτή, με την καθιέρωση όμως στη συνέχεια της υποχρεωτικής αποπληρωμής απλήρωτων λογαριασμών είτε εφάπαξ είτε με προτεινόμενο διακανονισμό.

Δηλαδή οι καταναλωτές να μπορούν να αλλάζουν πάροχο και στη συνέχεια, όταν εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγούμενου προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές να τακτοποιούνται.

Αν ο πελάτης δεν φανεί συνεπής στη ρύθμιση ή δεν πληρώσει τις οφειλές του, τότε ο προηγούμενος πάροχός του θα ενεργοποιεί την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει νομοθετικό κενό ως προς την παρεμπόδιση της τακτικής των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό προέκυψε πριν από δύο χρόνια, όταν απόφαση του ΣτΕ έκρινε άκυρη προηγούμενη υπουργική απόφαση που έθετε ως προϋπόθεση για την αλλαγή προμηθευτή την εξόφληση ή τον διακανονισμό οφειλών.