ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζίνη - πετρέλαιο κίνησης σημειώσατε Χ - Στα ίδια επίπεδα οι τιμές

Βενζίνη - πετρέλαιο κίνησης σημειώσατε Χ - Στα ίδια επίπεδα οι τιμές
Πώς εξελίσσονται οι τιμές στα καύσιμα.
INTIME

«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων - Η βενζίνη για πρώτη φορά μετά την 1η Οκτωβρίου είναι στα ίδια με αυτή του πετρελαίου κίνησης - Τι λένε στο Newsbomb.gr εκπρόσωποι της αγοράς 

Διορθωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου κίνησης που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεπεράσει να αυτές της βενζίνης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης, αναφέρθηκε στο εκρηκτικό ράλι τιμών στην αγορά υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «μέσω των διεθνών τιμών βλέπουμε μια σταθεροποίηση με ελαφρά αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο. Επίσης για πρώτη φορά μετά από καιρό η τιμή της βενζίνης μα είναι στα ίδια επίπεδα με το πετρέλαιο κίνησης στις τιμές των διυλιστηρίων μετά από την 1 Οκτωβρίου που η κυβέρνηση πήρε πίσω την επιδότηση.

Ως κλάδος χαιρετίζουμε την απόφαση των HELLENiQ ENERGY και των άλλων εταιρειών για διατήρηση της εκπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης γεγονός που βοηθάει τον καταναλωτή και την αγορά.

Ας ελπίσουμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση γιατί αδιαμφισβήτητα οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ ακριβές».

«Αγορά πετρελαίου κίνησης μέχρι τις 15/11»

Από την πλευρά του o αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου σημείωσε στο Newsbomb.gr: «Τόσο η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο κίνησης είναι σε ελαφρά πτωτική πορεία. Σε αυτό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι τις εκπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης διατηρούν έως τις 15 Νοεμβρίου τα ΕΛΠΕ και η ΕΚΟ. Επιπλέον και η HELLENiQ ENERGY παρατείνει έως τις 15 Νοεμβρίου την έκπτωση (6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο) στις εταιρίες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Οπότε καλό θα είναι οι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 15 του μήνα.

Και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι παρά την μικρή ύφεση που διαγράφει η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει ακόμα σε υψηλά σε σχέση με το παρελθόν επίπεδα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κλάδος των μεταφορών με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Όσον αφορά τη βενζίνη, η τιμή της παραμένεις τα ίδια επίπεδα αλλά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια τάση για αύξησή της».

Μέσα στη βδομάδα η ΚΥΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα εκδοθεί η ΚΥΑ που αφορά στην επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ανέφερε στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «ήδη πραγματοποιούμε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης -εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα- και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου»

«Για να έχουμε μια αίσθηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση και το επίδομα αθροίζουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο υπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας:

«Θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο και θα τρέξει μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τέλος του έτους».
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτούς που πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν και φέτος να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ακόμη «παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών από την επόμενη βδομάδα, ενώ δεν απέκλεισε επιστροφής επιδότησης στο diesel. «Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη. Παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, υλοποιούμε τα μέτρα της ΔΕΘ. Ταμειακά είμαστε πολύ καλά σαν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.