ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρικνώθηκε ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα

Συρρικνώθηκε ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα
INTIME

Στο ήµισυ της δυναµικότητάς του συρρικνώθηκε ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών την περίοδο 2009-2021, µε τις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) τη διετία 2009-2010 να έχουν τελικά τα αντίθετα από τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα.

Η αύξηση του ΕΦΚ κατά 125% την περίοδο εκείνη, αύξηση όµως που παραµένει σε ισχύ, επιβεβαιώνοντας το περίφηµο «ουδέν µονιµότερο του προσωρινού», σε συνδυασµό φυσικά µε τη δεκαετή κρίση που ακολούθησε, είχε ως συνέπεια να χαθούν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω απώλειες δεν ήταν οι µοναδικές, καθώς υπολογίζεται ότι το ίδιο διάστηµα, δηλαδή την περίοδο 2009-2021, χάθηκαν –σύµφωνα µε µελέτη που έχει διενεργήσει το Ιδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)– περί τις 37.700 θέσεις εργασίας από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, καθώς και 206 εκατ. ευρώ εισοδήµατα από εργασία. Σήµερα συνολικά στον κλάδο, ο οποίος περιλαµβάνει την παραγωγή, την εµπορία και τη διακίνηση, δραστηριοποιούνται περί τις 112.000 επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των θέσεων εργασίας είναι 60.834 και η συνολική συµβολή στο ΑΕΠ 1,75 δισ. ευρώ. Ειδικά τα εισοδήµατα από εργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα των αλκοολούχων ποτών υπολογίζονται σε 333 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2021).

Η υπέρµετρη αύξηση του ΕΦΚ οδήγησε σε µείωση της κατανάλωσης, αλλά κυρίως σε υποκατάσταση της κατανάλωσης νόµιµων ποτών µε προϊόντα παράνοµης διακίνησης, όπως το δήθεν τσίπουρο διηµέρων και προϊόντα λαθρεµπορίου και νοθείας.

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα το ύψος του ΕΦΚ µε το οποίο επιβαρύνονται τα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, αρκεί να πούµε ότι ο ΕΦΚ µε τον οποίο επιβαρύνεται ένα µπουκάλι βότκα 700 ml είναι 7,14 ευρώ, όταν την ίδια ώρα στην Ισπανία είναι 2,70 ευρώ, στην Ιταλία 2,90 ευρώ και σε όµορες χώρες από τις οποίες συχνά γίνεται λαθραία εισαγωγή αλκοόλ είναι 1,157 ευρώ (Βουλγαρία) και 1,54 ευρώ (Βόρεια Μακεδονία). «Το 70% στην τιµή της φιάλης είναι ΕΦΚ και ΦΠΑ. ∆εν αντέχεται πια αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της ΕΝΕΑΠ και επικεφαλής της «Αµβυξ».

Αυτό που ζητεί ο κλάδος είναι ο ΕΦΚ να µειωθεί από τα 25,5 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 18 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, στον µέσο όρο δηλαδή του ΕΦΚ στην Ε.Ε. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τους υπολογισµούς του ΙΟΒΕ και του κλάδου, µια τέτοια µείωση θα είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους κατά τουλάχιστον 11,9 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 159 έως 314 εκατ. ευρώ και τη δηµιουργία 11.500 νέων θέσεων εργασίας.