ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετήσια αύξηση 27,7% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία το 2022

Ετήσια αύξηση 27,7% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία το 2022
INTIME

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 11% έναντι αύξησης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 2,6% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 - Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,7% έναντι αύξησης 20% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σκοπός του δείκτη είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων και μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες - επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους δεικτών τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης και χώρες εκτός ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προέλευσης των εισαγωγών.

Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που συλλέγονται είναι τιμές cif (cost insurance freight) στα σύνορα της χώρας, εξαιρουμένων όλων των δασμών και φόρων που επιβαρύνουν τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνουν, όμως, το κόστος μεταφοράς (ναύλος) και της ασφάλισης των προϊόντων που επιβαρύνουν την επιχείρηση για την εισαγωγή τους.

Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη συλλέγονται από μονάδες - επιχειρήσεις, οι οποίες ενεργούν ως εισαγωγείς των προϊόντων που έχουν επιλεγεί στο αρχικό στάδιο. οι τιμές αναφέρονται, κυρίως, στις συναλλαγές μεταξύ μονάδων - επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας και ενεργούν ως εισαγωγείς προϊόντων και μονάδων - επιχειρήσεων εγκατεστημένων στο εξωτερικό που ενεργούν ως εξαγωγείς προϊόντων προς την Ελλάδα.