ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι στόχοι της ΕΕ για την κατάρτιση έως το 2030

Οι στόχοι της ΕΕ για την κατάρτιση έως το 2030
AP

Εως το 2030, τουλάχιστον το 60% του συνόλου των ενηλίκων πρέπει να συµµετέχει σε προγράµµατα κατάρτισης και τουλάχιστον το 78% να εργάζεται, σύµφωνα µε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων και της στρατηγικής «Ευρώπη 2030». 

Σήµερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην ΕΕ αναφέρουν ότι αντιµετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση εργαζοµένων µε τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ µόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθεί προγράµµατα κατάρτισης σε τακτική βάση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της Manpower, σύµφωνα µε την οποία:

  • Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσφέρουν στην πλειονότητα των εργαζοµένων (71%) κάποια εκπαίδευση ή εργαλεία για να αναπτύξουν τη σταδιοδροµία τους, συνήθως σε τεχνικούς ρόλους.
  • Οι γυναίκες (67%) έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες (75%) να έχουν επανεκπαιδευτεί.
  • Το 60% των ενηλίκων πρέπει να συµµετέχει σε προγράµµατα κατάρτισης και τουλάχιστον το 78% να εργάζεται.
  • Μόνο το ένα τρίτο των εργαζοµένων παρακολουθεί επί του παρόντος µαθήµατα αναβάθµισης δεξιοτήτων.
  • Αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευµένες δεξιότητες. Από τους 140.000 εργαζοµένους τεχνολογίας που απολύθηκαν από τον Μάρτιο του 2022, το 72% βρήκε δουλειά εντός τριµήνου. – Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, το 50% όλων των εργαζοµένων θα χρειαστεί επανειδίκευση έως το 2025. – Το 76% των παγκόσµιων εταιρειών αγωνίζεται για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας για εργαζοµένους στον τοµέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.