ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών οι τιμές του πετρελαίου
AP

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου σήμερα, υπό τον φόβο ότι η αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως, μπορεί να προκαλέσει ύφεση και μείωση της ζήτησης καυσίμων.

Ειδικότερα, το μπρεντ διαμορφώνεται στα 71 δολάρια το βαρέλι, με μείωση που φτάνει το 2,6%, ενώ το αμερικανικό αργό στα 64,9 δολάρια, μειωμένο κατά 2,7 %.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι και οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν τόσο πετρέλαιο όσο παράγεται, αναγκάζοντας περισσότερο πετρέλαιο να αποστέλλεται σε δεξαμενές αποθήκευσης.

Όπως γράφει το Barron’s σε παγκόσμιο επίπεδο, 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν συσσωρευτεί σε αποθήκες τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση. Ακόμη και με την Κίνα να ανοίγει ξανά, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η ισορροπία θα αλλάξει για μήνες.

«Η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πλεονασματική τους επόμενους δύο μήνες με τις τιμές του πετρελαίου να υπόκεινται σε θεμελιώδη πίεση μέχρι τον Μάιο, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα είναι πιθανό να διογκωθούν κατά άλλα 46 εκατομμύρια βαρέλια», έγραψε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της JP Morgan .

Η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι ένας άλλος πιθανός καταλύτης για τις προοπτικές της αγοράς. Ο κίνδυνος νέας πτώσης των τιμών, αυξάνει την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή για να τις συγκρατήσει.