ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Eυχάριστη έκπληξη της Ευρώπης η Ελλάδα - Τι είπαν Σταϊκούρας και πρόεδρος του Eurogroup

Μητσοτάκης: Eυχάριστη έκπληξη της Ευρώπης η Ελλάδα - Τι είπαν Σταϊκούρας και πρόεδρος του Eurogroup
Eurokinissi

Δείτε ζωντανά τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». 

Εκδήλωση με θέμα την «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», δίνει το υπουργείο Οικονομικών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στην εκδήλωση δίνει το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραθέτει ομιλία για την πορεία της οικονομίας.

Ακόμη, ομιλία έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε την αποκάλυψε ότι μηδενίζεται το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τα όσα έκανε η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, προβλήθηκαν θέματα όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση στις θέσεις εργασίας, η προβολή της Ελλάδας διεθνώς. Αναφέρθηκε ακόμη ότι βγήκε η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία, αναβαθμίστηκε η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, τονίστηκε ότι στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας. «Συνεχίζουμε, πάμε την πατρίδα πιο μακριά», ήταν το μήνυμα.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι υπάρχει προοπτική για τη χώρα μας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέφερε από το βήμα: «Η δυναμική στην οικονομία αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες. Το 2022 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5%. Αυτό οφείλεται στη συνετή οικονομική διαχείριση. Η Ελλάδα βελτιώνει το θεσμικό της πλαίσιο για υγιή και επιχειρηματική δραστηριότητα. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία για να συνεχίσουμε», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Χαράξαμε και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τη φορολογία. Η κυβέρνησή μας προχώρησε στην αποκλιμάκωση των φορολογικών μας. Η ελληνική οικονομία είναι ανταγωνιστική. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων».

Στο βήμα ανέβηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Την τετραετία της διακυβέρνησής μας με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις μας, πετύχαμε σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. Το ακκαθάριστο εθνικό προϊόν αυξήθηκε, το δημόσιο χρέος μειώθηκε, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%, ταυτόχρονα μειώθηκε η ανεργία. Αντιστρέψαμε την πολιτική των προκατόχων μας. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η οικονομία. Χρησιμοποίησε την οικονομία, κάτι που πλήρωσε ο ελληνικός λαός». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται κυρίως από τον πολιτικό κίνδυνο. «Οπισθοδρόμηση και αστάθεια ή μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη», είναι το μήνυμα που έστειλε ενόψει των εκλογών ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει ως επίκεντρο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε να στηρίξει τους ευάλωτους, να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Ό,τι είπαμε το κάναμε... Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τα πάντα. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η οικονομία μας διακρίνεται σήμερα για ανθεκτικότητα, πρόοδο και δυναμική».

Μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε με έργα αλλά και πράξεις:

  • Μειώσαμε φόρους
  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ
  • Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου
  • Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές
  • Χορηγήσαμε κίνητρα για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης
  • Θεσπίσαμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων που έφυγαν από τη χώρα μας
  • Στηρίξαμε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ
  • Στηρίξαμε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ
  • Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως είναι η αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε και το πρωτογενές μηδενικό έλειμμα για το 2022. «Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη σε αυτό. Ήταν μαζί ο φίλος μου, ο Πασκάλ. Αξιότιμε, φίλε Πασκάλ, προσωπικά σε ευχαριστώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας, μειώσαμε την ανεργία

Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup έστειλε το δικό του μήνυμα. «Είμαστε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης», είπε. «Επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται στις αλλαγές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σε λιγότερο από 45 μήνες, η Ελλάδα κατάφερε να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή, τέσσερα χρόνια μετά έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, το εθνικό προϊόν επανέρχεται στα όρια του. «Είναι τόσο σημαντικό ότι αυτή την τετραετία δημιουργήθηκαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας. Ρίξαμε τα ποσοστά της ανεργίας κατά 7%.

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις κατά 8%, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι λύσεις για να γίνουν όλα δεν ήταν εύκολες. «Κληθήκαμε να κάνουμε δύσκολες επιλογές, αλλά τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εφόσον η χώρα μας αποκτήσει σταθερότητα μετά τις εκλογές.

«Είχα δεσμευτεί για πολλή και σκληρή δουλειά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν παραγωγικό το προϊόν μας. Μίλησε για το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας. Είμαστε πρωτοπόροι και στην πράσινη μετάβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση των φόρων. «Μειώσαμε πάνω από 50 φόρους», είπε και πρόσθεσε: «Οι φορολογούμενοι πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης».

Μάλιστα, σημείωσε ότι ακολουθήσαμε μία σταθερή και ευέλικτη πολιτική, χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Έστειλε και το μήνυμα ότι το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ελβετία. «Η χώρα μας δεν είναι πλέον πρόβλημα αλλά μέλος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται επενδύσεις από πολυεθνικά funds», τόνισε.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η χώρα μας έχει πετύχει την μεγαλύτερη πρόοδο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Economist. «Υπάρχει ρεκόρ 20% στις εξαγωγές μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακόμη, ανέφερε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να νιώσει ο πολίτης ότι από την προόδο στην οικονομία, επωφελείται και η δική του ζωή. «Η κοινωνία μας είδε στην πράξη όσα έγιναν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θυμούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του δημοσίου πλούτου να επιστρέφει στο εισόδημα», είπε.

Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr: Αυξάνονται τα αναπηρικά επιδόματα

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για την αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 8%. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εκδήλωση για την οικονομία στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αυξάνονται κατά 8%.

Η αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα είναι άμεση. Μάλιστα, αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. «Ενισχύονται 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόεδρος Eurogroup: Ο Χρήστος Σταϊκούρας τυγχάνει σεβασμού

Θα ήθελα να ομολογήσω ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας τυγχάνει σεβασμού και έχει κύρος στο Eurogroup ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτηρίζοντας ιστορική στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Άκουσα από τον πρωθυπουργό τις επιδόσεις και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και έχω την πεποίθήση ότι σύντομα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και το πιστεύω αυτό γιατί στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη προσπάθεια και πρόοδος» πρόσθεσε ο κ. Ντόναχιου.

Κάνοντας αναφορά στις αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα είπε ότι η οικονομία της Ελλάδας αντέχει στους κραδασμούς όπως η πανδημία ή ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τον Αύγουστο η Ελλάδα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και είχε την πρώτη έκθεση μετά από αυτή που ήταν θετική και γι' αυτό το Eurogroup αποφάσισε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα καθόλα φυσιολογικό μέλος της ευρωζώνης. Έτσι εγώ ως ΥΠΟΙΚ σε μια χώρα όπως η Ιρλανία καταλαβαίνω πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα αυτό. Καταλαβαίνω τις θυσίες που έχουν γίνει για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι απέδωσαν καρπούς και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά της. Παρά το ασταθές περιβάλλον πετύχατε ανάπτυξη 5,9% το 2022 και πρόβλεψη 2,3% για φέτος, επιδόσεις υψηλότερες από αυτές της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

O κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στην πρόκληση του πληθωρισμού τονίζοντας ότι και σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις χώρες της ΕΕ προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι να είναι κανείς συνετός στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα σε μια οικονομία όπως η ελληνική».

«Οποιαδήποτε προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη με προκλήσεις. όσοι θα συμμετάσχετε σε αυτές θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση θα έχει μια καλύτερη προοπτική και ισχυρότερα δημοσιονομικά θεμέλα από ο,τι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην δουλειά που έχετε κάνει και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβατε

«Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι για το έργο που έχετε κάνει» κατέληξε ο κ. Ντόναχιου

Πρόεδρος Eurogroup σε Μητσοτάκη - Συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe, οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική» που διοργανώνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Donohoe έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εποικοδομητική συμμετοχή της χώρας μας στο Eurogroup με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

«Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να έρθετε να μιλήσουμε για ό,τι έχουμε πετύχει μαζί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ πραγματικά για το συνέδριο αργότερα, ώστε να υπογραμμίσω την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει και να εντοπίσουμε επίσης τις προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, γιατί φυσικά η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, και αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις προοπτικές της στη σκιά των κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στον κ. Donohoe ότι η σταθερή άσκηση βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ανανεωμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στο ενωσιακό επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2023.

Συζητήθηκε ακόμα η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στο διεθνές σύστημα και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι η πρόοδος των εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστούν επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της, καθώς και τη διττή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή.