ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει για μια παρέα 8 ατόμων - Αναλυτικά οι τιμές των προϊόντων

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει για μια παρέα 8 ατόμων - Αναλυτικά οι τιμές των προϊόντων
Eurokinisi

ΙΝΚΑ: Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν κατά 38 ευρώ ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα

Oι καταναλωτές φέτος θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά πολύ ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» δείχνει ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν κατά 38 ευρώ ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα.

Ειδικότερα, για ένα τραπέζι 6 με 8 ατόμων το κόστος ανέρχεται στα 334,05 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 296,65 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 12,6%.

Αναλυτικά το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι του 2023:

  • Κρέατα

Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)

Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€

  • Λαχανικά

Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€

Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20€

Άνηθος: 0,60€

Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€

Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€

Τζατζίκι (1 κιλό): 4,20€

Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€

Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€

  • Διάφορα άλλα προϊόντα

Ψωμί (1 κιλό): 2,40€

20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20€

Κάρβουνα (20 κιλά): 26€

Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€

Τσουρέκι (1 κιλό): 17€

  • Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά

Κρασί (1,5 λίτρο): 6€

10 Μπύρες: 17€

6 Αναψυκτικά: 4,20€

  • Φρούτα: 4€
  • Γλυκά: 14€
  • Διάφορα απρόβλεπτα (ρεύμα, λάδι): 16€

Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι κρατήθηκαν απολύτως στα περυσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού»

«Οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις γιορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περυσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού. Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ' όσα υπολόγιζαν ή δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους», είχε δηλώσει πρόσφατα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όταν μίλησα με τους κτηνοτρόφους προχθές, μέσω τηλεδιάσκεψης, μου είπαν ότι θεωρούν την τιμή αυτή, δηλαδή τα 10 ευρώ, υπερβολική, ότι τους καταστρέφει κ.λπ. Τους έδειξα δικά τους τιμολόγια που έσφαζαν στα 7 και στα 7,30 ευρώ πριν από μία εβδομάδα για εξαγωγή στην Ιταλία. Δεν κατάλαβα, γιατί μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ιταλία και δεν μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ελλάδα; Μου είπαν ότι στην Ιταλία πουλάγανε με ζημιά. Και τους είπα, γιατί αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά στην Ιταλία και δεν αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά και στην Ελλάδα; Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει ψυχή δηλαδή;», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Μετά από μία μακρά περίοδο ανησυχίας για την τιμή του οβελία και των πασχαλινών αγαθών, εμείς, ως υπουργείο Ανάπτυξης, είχαμε κρατήσει την ψυχραιμία μας και είχαμε πει ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις. Βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος.

Το ίδιο βλέπουμε και στο υπόλοιπο "Καλάθι του Νοικοκυριού". Είμαστε πια στην 23η εβδομάδα λειτουργίας του, πλησιάζουμε το εξάμηνο και βλέπουμε ότι τα βασικά προϊόντα έχουν μείνει απολύτως σταθερά και πολλά από αυτά έχουν μειωθεί κιόλας.

Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και προσδοκώ την άλλη εβδομάδα να έχουμε νέες μειώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι τιμές που θα ψωνίσουμε το αρνί - Τι ισχύει με την πασχαλινή αγορά

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κρεοπωλών: Ίσως και μειωμένες οι τιμές στο αρνί σε σχέση με πέρυσι

Γεωργιάδης: Ακριβώς ίδιες με τις περυσινές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι