ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Στα 343,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022

ΕΥΔΑΠ: Στα 343,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022
INTIME

Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 4,8% στα 343,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ για το 2022, με την εταιρεία να σημειώνει την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 5,7% κυρίως λόγω της ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία προχώρησε σε διπλασιασμό των επενδύσεων της σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, το 2022 χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή και την συνακόλουθη πληθωριστική κρίση που επιβάρυνε τους πολίτες. Η ΕΥΔΑΠ, πάντα πιστή στον κοινωνικό της ρόλο, στήριξε τους καταναλωτές διατηρώντας τα χαμηλά τιμολόγιά της, απορρόφησε τα αυξημένα κόστη, επιδεικνύοντας αντοχή και συνέπεια, ενώ διπλασίασε τις επενδύσεις στοχεύοντας στην ανάπτυξη.

Η συνολική κατανάλωση το 2022 παρουσίασε μείωση κατά -4,4% έναντι του 2021. Η μείωση του όγκου της κατανάλωσης νερού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νοικοκυριών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, στην εφαρμογή αυστηρότερου προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αντίθετα με τη συνολική, η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,9%, με αποτέλεσμα τη μείωση της μη τιμολογημένης κατανάλωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια 2022 η ΕΥΔΑΠ στήριξε τους καταναλωτές της διατηρώντας το χαμηλό τιμολόγιό της, απορροφώντας τα αυξημένα ενεργειακά κόστη. Επιμείναμε στην στρατηγική μας Ασφάλεια-Αποδοτικότητα-Ανάπτυξη και διπλασιάσαμε τις επενδύσεις μας σε μεγάλα έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών, θα οδηγήσουν την Εταιρεία σε βιώσιμο μέλλον ενώ συνεισφέρουν και στο ΑΕΠ της χώρας. Η ΕΥΔΑΠ εισέρχεται και σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα προσφέρει τη σταθερότητα που απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας. Η προσήλωση της Εταιρείας στους ESG στόχους, ήδη αποτυπώνεται στη σημαντική βελτίωση της βαθμολογίας ESG από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».