ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια μείωσης των προσλήψεων στις ΗΠΑ

Σημάδια μείωσης των προσλήψεων στις ΗΠΑ
AP

Η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας επανέρχεται πάλι σε θέση υπέρ των εργοδοτών καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να είναι πιο επιλεκτικές στις προσλήψεις και οι εργαζόμενοι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις τους να εγκαταλείψουν.

Η αλλαγή δεν είναι ευχάριστη είδηση για τους υπαλλήλους. Ενώ οι αυξήσεις των μισθών έχουν κατά μέσον όρο αρχίσει να υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη καλύψει το έδαφος που έχασαν όταν άρχισαν να εκτοξεύονται οι τιμές μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Αποτελεί, ωστόσο, ευχάριστη είδηση για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και τους συνεργάτες του που έχουν ανοικτά εκφράσει ανησυχίες για τις εκτεταμένες προσλήψεις και τις επιπτώσεις τους στο κόστος της εργασίας και στον πληθωρισμό. «Υπήρξε κάποια μείωση στις νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ στις 14 Ιουνίου, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από 11 συνεδριάσεις. Και προσέθεσε ότι «αυτό πρέπει να συνεχιστεί».

Στην ακρόασή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μείωση των προσλήψεων και η αύξηση των ανθρώπων που αναζητούν εργασία θα επαναφέρουν καλύτερη ισορροπία στην αγορά εργασίας. «Διαπιστώνουμε κάποια μείωση στη ζήτηση για προσωπικό», επισημαίνει ο Τζιμ ΜακΚόι, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναζήτησης προσωπικού ManpowerGroup.

Οπως τονίζει, «οι εταιρείες βλέπουν τι συμβαίνει με τα επιτόκια, τι γίνεται με το κόστος του κεφαλαίου και προσαρμόζουν αναλόγως τις προσλήψεις τους». Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας για όσους αναζητούν εργασία, ενώ αυξάνεται η προσφορά εργασίας καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιστρέφουν στο ενεργό εργατικό δυναμικό της χώρας και αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η Νέλα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της εταιρείας διαχείρισης μισθολογίων Automatic Data Processing, «οι αυξήσεις των μισθών επιβραδύνονται σημαντικά και ο πληθωρισμός που προκαλούν δεν αποτελεί πλέον τόσο ισχυρό λόγο ανησυχίας για την οικονομία, μολονότι οι προσλήψεις βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα».

Δεν είναι, πάντως, μόνον τα επίπεδα των μισθών στα οποία φαίνεται ότι μειώνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Σημαντικός αριθμός μεγάλων εταιρειών όπως οι BlackRock, Walt Disney και Chipotle Mexican Crill καλούν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για τις δύο έως τρεις που ήταν μέχρι τώρα και εν ολίγοις η προ της πανδημίας κανονικότητα επανέρχεται σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Και βέβαια οι εργαζόμενοι το παρατηρούν. Η εικόνα που έχουν όσοι αναζητούν εργασία είναι σαφώς χειρότερη σε σύγκριση με το πώς ήταν στα μέσα του περασμένου έτους. Ως εκ τούτου η λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση» φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της.