ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ανοικτό ορίζοντα η διαχείριση του χρέους από τον ΟΔΔΗΧ

O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσει και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων. 

Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων, στις 19 Ιουλίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα δημοπρασιών αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για το 2023, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε συνδυασμό με τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί κατά την έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο με το νέο 10ετές και τα 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς τον Μάρτιο, ο ΟΔΔΗΧ ήδη πριν από τα μέσα του έτους, και πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, έχει αντλήσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ καλύπτοντας σχεδόν πλήρως το δανειακό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ για το 2023. Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για υπέρβαση του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά και κατά τις προσεχείς δημοπρασίες θα είναι μικρά, κάτω των 500 εκατ. ευρώ σε κάθε επανέκδοση.

Το ισχυρό σήμα της κάλπης που δείχνει συνέχιση της φιλομεταρρυθμιστικής και φιλοεπενδυτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του δείκτη χρέους, θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί πλέον το τελικό εισιτήριο για την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χάθηκε πριν από περίπου 13 χρόνια.

Με «όπλο» τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώνονται στα 34 δισ. ευρώ περίπου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει στον ΟΔΔΗΧ την άνεση να προχωρήσει σε κινήσεις άμεσης μείωσης του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, ακόμα και δύο δόσεων, του 2024 και του 2025, συνολικού ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με τις εξελίξεις.