ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φοροτεχνικών για ξέπλυμα χρήματος

Αντιδράσεις για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φοροτεχνικών για ξέπλυμα χρήματος
Pixabay

Ο Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Πόλυγγερ συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και το Διευθυντή Γραφείου Υφυπουργού, Μπάμπη Καούκη, με βασικό θέμα τις διατάξεις του νόμου 4557/2018 για το ξέπλυμα χρήματος.

Ο υφυπουργός ενημερώθηκε ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολική δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών ως υπόχρεα πρόσωπα, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως τονίσθηκε, το Κανονιστικό Πλαίσιο που αφορά στον κλάδο των λογιστών - φοροτεχνικών δεν έχει ακόμη εκδοθεί και συνεπώς δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει άμεσα με την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ώστε να πραγματοποιηθεί η εκλογίκευση του νομοθετήματος.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA, έγινε γνωστό ότι θα αναληφθούν άμεσες συντονισμένες προσπάθειες με στόχο την απλοποίηση, έτσι ώστε να αποτυπώνονται και να διαβιβάζονται - ανεξαρτήτως λοιπών λεπτομερειών - τα ορθά και συνολικά στοιχεία των εσόδων των επιχειρήσεων.

Από πλευράς του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών , διατυπώθηκαν τα προβλήματα των πλατφορμών e-send και myDΑΤΑ που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την επίτευξη της ορθής διαβίβασης των εσόδων.