ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες ταμειακές μηχανές στην εστίαση

Έρχονται νέες ταμειακές μηχανές στην εστίαση
INTIME

Νέες ταμειακές μηχανές θα αποκτήσουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και μεζεδοπωλεία από το φθινόπωρο.

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (Α.1073/2023) για την παύση χρήσης απλών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα.

Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στα κατάστημα εστίασης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβάλει την αλλαγή περίπου 82.000 ταμειακών μηχανών.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει πως οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ ή είναι κάτοχοι τέτοιων στοιχείων, παύουν τη χρήση τους έως και την 31.10.2023 και έχουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης οριστικής παύσης τους.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών προβλέπεται πως θα παύσει η χρήση τους έως και την 30.06.2024.

Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ από την 01.11.2023 και εφεξής έχουν την υποχρέωση χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμό άθροισης και σήμανσης γενικού τύπου εστιατορίου ή φορολογικής ταμειακής μηχανής ή αυτόνομης δημοσιονομικής μονάδας επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) εστιατορίου που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.

Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, από την 01.07.2024 και εφεξής, έχουν την υποχρέωση χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμό άθροισης και σήμανσης γενικού τύπου εστιατορίου ή φορολογικής ταμειακής μηχανής ή αυτόνομης δημοσιονομικής μονάδας επεξεργασίας εστιατορίου.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίε εβδομάδες η ΑΑΔΕ διαρκώς ανακοινώνει υποθέσεις γνωστών και μη εστιατορίων και επιχειρήσεων εστίασης που έχουν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές και κλέβουν ΦΠΑ.

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα μπορεί να συλλέγει περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να τα αξιοποιεί για να διεξάγει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.