ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς διασφαλίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις πυρόπληκτες περιοχές

Πώς διασφαλίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις πυρόπληκτες περιοχές
Εurokinissi

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θεσπίζεται η δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17ης Ιουλίου. 

Με την τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές και έχουν υποστεί ζημίες που δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή εργασίας στις εγκαταστάσεις τους, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες.

Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν επιτρέπεται να μειώσουν τις θέσεις του προσωπικού τους, αλλά πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Με εν λόγω ρύθμιση ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή, λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ που είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη, η οποία υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας τους και την αναλογία των επιδομάτων εορτών.

Ορίζονται επίσης οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη της αποζημίωσης αυτής. Παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ορίσουν το χωρικό πεδίο εφαρμογής της διάταξης, καθώς και τις ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης, ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με απόφασή του ορίζει τα σχετικά με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.