ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγριο σορτάρισμα στο ευρώ διά χειρός ΕΚΤ

Άγριο σορτάρισμα στο ευρώ διά χειρός ΕΚΤ

Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στην ιστορία του καταγράφει το ευρώ στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα το ευρώ υποχωρεί κατά 5,6% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Oι traders τους τελευταίους δύο μήνες αποεπένδυσαν μαζικά από το ευρώ λόγω των εκτιμήσεων πως η ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, αφού ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η άποψη επιβεβαιώθηκε μέσα στην εβδομάδα, όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποίησε τη δέκατη αύξηση στα επιτόκια.

«Η ΕΚΤ μόλις έδωσε στους ταύρους του δολαρίου άλλον έναν λόγο για να αρχίσουν να σορτάρουν το ευρώ», δήλωσε ο Dipak Shah στο forex desk της Nomura Holdings Inc. « Αναμένουμε να δούμε τα σορτ του ευρώ να αποκτούν δυναμική, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι άλλων νομισμάτων», προσέθεσε ο Shah.

Σχετικές ειδήσεις