ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες: Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Τριετίες: Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Το υπουργείο Εργασίες προχώρησε σε εξειδίκευση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για «ξεπάγωμα» τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ ήταν η ανακοίνωση για το ξεπάγωμα των τριετιών. Μια διαδικασία που είχε «παγώσει» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και έπειτα από 12 χρόνια επιστρέφει ξανά για τους εργαζόμενους. Το υπουργείο Εργασίας, προχώρησε σε εξειδίκευση των όσων εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και έδωσε αναλυτικά παραδείγματα.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε γιατί δεν υπάρχει αναδρομικότητα στο ξεπάγωμα στις τριετίες, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις. Μάλιστα, παρουσίασε αναλυτικά παραδείγματα για το πώς θα ωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Τριετίες: Παραδείγματα για την αύξηση μισθών

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Τι αλλάζει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον κατώτατο μισθό

O δικηγόρος - εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών αφορά σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Επιπλέον ανέφερε ότι αφορά σε όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή τριετιες στον κατώτατο, πενταετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

«Το “ξεπάγωμα”, αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό. Όσοι παίρνουν παραπάνω χρήματα ή ανήκουν σε μία κλαδική εργασία δεν τους αφορά, αφορά μόνο εκείνους οι οποίοι αμείβονται με συγκεκριμένο ποσό. Για παράδειγμα σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ μεικτά με 0 τριετίες, με μία τριετία θα πάει στα 858,2 ευρώ μεικτά, με την 2η τριετία στα 936 ευρώ και με την τρίτη τριετία θα φτάσει στα 1014 ευρώ το μήνα», ανέφερε ο κύριος Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr.

«Οι τριετίες ήταν παγωμένες από τον Φεβρουάριο του 2012, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δουν αύξηση οι μισθωτοί 1η Ιανουαρίου του 2024. Από αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσει να μετρά ξανά ο χρόνος προϋπηρεσίας», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις