ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόμινο με τον πλημμυρισμένο κάμπο – Φόβος ανατιμήσεων στα τυροκομικά

Ντόμινο με τον πλημμυρισμένο κάμπο – Φόβος ανατιμήσεων στα τυροκομικά
In Time

Έρχονται αυξήσεις εξαιτίας των πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και… αυξήσεις που οφείλονται στους κερδοσκόπους που θα εκμεταλλευτούν την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Ανησυχία προκαλούν στην αγορά οι πιθανές ελλείψεις γάλακτος μετά το θάνατο χιλιάδων ζώων στη Θεσσαλία. Με τη σειρά τους, οι ελλείψεις στα γαλακτοκομικά θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τυροκομικά.

Το ακριβές μέγεθος των ζημιών στην περιοχή όπου μεταξύ άλλων, έως τώρα γινόταν η μισή ελληνική παραγωγή τυριών, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, ο φόβος για ελλείψεις το επόμενο διάστημα αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους εμπόρους τυροκομικών, μέχρι το τέλος του έτους, ενδεικτικά, η τιμή της φέτας από τα 13 ευρώ το κιλό, θα μπορεί να σκαρφαλώσει και στα 18 ευρώ το κιλό, ενώ η γραβιέρα από τα 18 με 20 ευρώ, μπορεί να φτάσει τα 25 ευρώ το κιλό.

Οι έμποροι ζητούν να μπει «πλαφόν» στις τιμές των τυροκομικών προϊόντων, προκειμένου και εκείνοι να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να αγοράσουν τυροκομικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληθωριστικές πιέσεις δικαιολογούν κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών, οι καταναλωτές όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί οι υπερβολικές ανατιμήσεις, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας.