ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eφιαλτική πρόβλεψη: Το ράλι στο ελαιόλαδο έχει δρόμο

Eφιαλτική πρόβλεψη: Το ράλι στο ελαιόλαδο έχει δρόμο

Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 6% τη σεζόν 2023-24 και η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να εξάγει περίπου 10% λιγότερο από πέρυσι, ανέφερε η Κομισιόν.

Οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση του αγαπημένου βασικού προϊόντος, προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παραγωγή τη σεζόν που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 1,5 εκατομμύριο τόνους, μόλις 9% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι βασικοί καλλιεργητές έχουν πληγεί από την ξηρασία, ανέφερε ο οργανισμός. Σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν σε επίπεδα – ρεκόρ οι τιμές του «πράσινου χρυσού», όπως στη Χαέν της Ισπανίας, που τριπλασιάστηκαν.

Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 6% τη σεζόν 2023-24 και η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να εξάγει περίπου 10% λιγότερο από πέρυσι, ανέφερε η Κομισιόν.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία Τουρκία αλλά και στο Μαρόκο δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές τα αγοράς ελαιολάδου.
Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ετών, με την Ισπανία να αναμένεται να παράγει 750.000 τόνους, περισσότερους από τους 660.00 που παρήχθησαν στην κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια.
«Έχουμε επιβαρυνθεί με άλλη μια δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα του Filippo Berio.

«Στην αρχή του καλοκαιριού πιστεύαμε ότι τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν, αλλά όσο προχωρούσε το καλοκαίρι τα πράγματα χειροτέρεψαν», προσέθεσε.

Οι αγρότες λένε ότι τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί καθώς οι μειωμένες καλλιέργειες συνδυάζονται με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και εργασίας. Ο Rafa Guzmán, ένας ελαιοκαλλιεργητής στο Jaén, το λίκνο της ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως τοπικός επικεφαλής της Asaja, της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ισπανίας, ανέφερε ότι ορισμένοι αγρότες αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή καθώς οι συνθήκες ξηρασίας συνέχιζαν να τους επηρεάζουν.

Οι φόβοι για ελλείψεις στο ελαιόλαδο έχουν εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής. Το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία σκαρφάλωσε στα 8,45 ευρώ ανά κιλό αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσια από την τιμή του περασμένου έτους και στο υψηλότερο σημείο που καταγράφηκε ποτέ με βάση τα δεδομένα τιμών για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτό προκάλεσε αύξηση 47% στις τιμές λιανικής στα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναλυτές της Assosia.