ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «ταύροι» επιστρέφουν σε ομόλογα, δολάριο – Αδύναμες οι μετοχές

Οι «ταύροι» επιστρέφουν σε ομόλογα, δολάριο – Αδύναμες οι μετοχές

Οι δείκτες στη Wall Street κινούνται πτωτικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο αυξάνονται, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο S&P 500 περιόρισε την άνοδο του Οκτωβρίου και καταγράφει απώλειες 0,6%. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αυξάνονται κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,83%, σε υψηλό 16 ετών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της σταθερότερης παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, υποδηλώνοντας ότι η μεταποίηση σταθεροποιείται.

«Η χρηματιστηριακή αγορά αγνόησε την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να το κάνει με αποδόσεις σε υψηλά 16 ετών», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co.

Εν τω μεταξύ ουδέτεροι για την πορεία των μετοχών εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων και στρέφονται στα μετρητά καθώς οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης υποχωρούν, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Bank of America.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση τα επίπεδα μετρητών ως ποσοστό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί πάνω από το 5%.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες με το καθαρό 50% των επενδυτών να αναμένει μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες. Οι ανησυχίες για μια σκληρή οικονομική προσγείωση αυξάνονται, φθάνοντας στο 30% των ερωτηθέντων αυτόν τον μήνα από 21% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, η ομαλή προσγείωση παραμένει το βασικό σενάριο.

Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson προειδοποιεί ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει 11% από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 3.900 μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα θεωρεί δύσκολο να υπάρξει ράλι στη Wall Street στο τέλος του έτους, καθώς οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες και υπάρχουν καθοδικές αναθεωρήσεις εταιρικών κερδών.