ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μαύρο χρήμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν ελέγχεται πουθενά

Το μαύρο χρήμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν ελέγχεται πουθενά

Για το μαύρο χρήμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων μίλησε ο συμβολαιογράφος Γιώργος Ρούσκος και ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς

Για το μαύρο χρήμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων μίλησε ο συμβολαιογράφος Γιώργος Ρούσκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς στο Action 24. O κ. Ρούσκας τόνισε ότι «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται συναλλαγές με μετρητά στις αγοραπωλησίες ακίνητων. Αν μνημονεύεται το χρήμα στο συμβόλαιο ελέγχεται αμέσως από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που δεν ελέγχεται είναι τα αφανή χρηματικά ποσά, όσα αλλάζουν χέρια εκτός των γραφείων μας. Το μαύρο χρήμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στη χώρα μας».

Από τη πλευρά του ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι «κάποιος που κάνει μια αγορά ακινήτου με 1 εκατ. ευρώ ενώ τα εισοδήματα που δηλώνει στη εφορία δεν τον καλύπτουν, αυτός θα έχει πρόβλημα. Αν δεν το λύσει, θα φορολογηθεί με το 33% για αυτή τη συμπεριφορά αλλά ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου φορολογείται μέχρι και 45% όταν το ενοικιάζει. Δηλαδή φορολογείται με μεγαλύτερα ποσά ο νόμιμος».

Ο κ. Παραδιάς συνέχισε λέγοντας ότι «το πρόβλημα για τον κόσμο δεν είναι το μαύρο χρήμα. Το πρόβλημα είναι ότι ο πολίτης θέλει έξι ή οκτώ μήνες για να κάνει ένα συμβόλαιο και υπάρχει ατέλειωτη γραφειοκρατία. Κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν κάνει πίσω και κανένα χαρτί δεν καταργείται».

Ο κ. Ρούσκας είπε επίσης ότι «ο συμβολαιογράφος δεν ελέγχεται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών. Ελέγχεται και από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και τον εισαγγελέα γιατί είμαστε οι άμεσοι δημόσιοι λειτουργοί που ελέγχουμε τη νομιμότητα μιας μεταβίβασης. Ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τη μεταβίβαση τη βασανίζει και το ποια είναι η συναλλαγή με το Κτηματολόγιο. Μας δημιουργεί χιλιάδες προβλήματα. Παίρνουμε έγγραφα μετά από δύο χρόνια ότι μας ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο. Χρειαζόμαστε λύσεις άμεσα στο μοντέλο της μεταβίβασης για να μπορέσει το ελληνικό ακίνητο να είναι ελκυστικό στη συναλλαγή».