ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδεθείτε: Έρχεται «πόνος» σε μετοχές, επιχειρήσεις ελέω ομολόγων

Προσδεθείτε: Έρχεται «πόνος» σε μετοχές, επιχειρήσεις ελέω ομολόγων

Οι αδιάκοπες πωλήσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν φέρει τις αποδόσεις του Δημοσίου στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μιάμιση δεκαετία, αναστατώνοντας τα πάντα, από τις μετοχές μέχρι την αγορά ακινήτων.

Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου το οποίο κινείται αντιστρόφως από τις τιμές, έφτασε για λίγο στο 5%, επίπεδο που καταγράφηκε τελευταία φορά το 2007. Οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και οι αυξανόμενες δημοσιονομικές ανησυχίες για τις ΗΠΑ είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών τίτλων.

Με την αγορά των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να θεωρείται το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν εκτεταμένες επιπτώσεις. Ο S&P 500 απέχει περίπου 7% από τα ετήσια υψηλά του, καθώς η υπόσχεση για εγγυημένες αποδόσεις των κρατικών τίτλων απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές. Επίσης τα επιτόκια στεγαστικών δανείων βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών και επιβαρύνουν τις τιμές των ακινήτων.

«Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD Securities στη Νέα Υόρκη. «Όσο περισσότερο μένουμε σε υψηλότερα επιτόκια, τόσο πιο πιθανό είναι υπάρξουν αναταράξεις». Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι «πολύ σφιχτή», επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορούν να μειώσουν την όρεξη των επενδυτών για μετοχές και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αυστηροποιώντας τους όρους χρηματοδότησης, καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού για εταιρείες και ιδιώτες.

Ο Έλον Μασκ προειδοποίησε ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, προκαλώντας πτώση των μετοχών του κλάδου. Παράλληλα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τα κρατικά ομόλογα, με ορισμένες λήξεις να προσφέρουν επί του παρόντος επιτόκια πολύ πάνω από 5% σε επενδυτές που διατηρούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη, οι μετοχές που πληρώνουν υψηλά μερίσματα σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα έχουν πληγεί περισσότερο.

Το δολάριο έχει κερδίσει περίπου 6,4% κατά μέσο όρο έναντι των ομολόγων του στο G10 από τότε που η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επιταχύνθηκε στα μέσα Ιουλίου.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, βρίσκεται κοντά στο υψηλό 11 μηνών. Ένα ισχυρότερο δολάριο συμβάλλει στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και μπορεί να βλάψει τους ισολογισμούς των εξαγωγέων των ΗΠΑ και των πολυεθνικών εταιρειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ακριβό δολάριο περιπλέκει τις προσπάθειες άλλων κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό υποτιμώντας τα νομίσματά τους. «Η συσχέτιση του δολαρίου ΗΠΑ με τα επιτόκια ήταν θετική και ισχυρή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της BofA Global Research Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Το επιτόκιο του 30ετούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου - το πιο δημοφιλές στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ - έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, ασκώντας πίεση στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων. Η αστάθεια στις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι προβλέψεις για την πολιτική της Fed έχουν αλλάξει. Οι επενδυτές ανησυχούν από το γεγονός πως είναι πιθανό να αναγκαστεί η αμερικανική κυβέρνηση να δανειστεί παραπάνω και με πολύ υψηλότερα επιτόκια για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες.

Ο δείκτης ο οποίος μετρά την αστάθεια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών και η μεταβλητότητα των μετοχών έχει επίσης αυξηθεί, ωθώντας τον δείκτη μεταβλητότητας VIX, σε υψηλό πέντε μηνών.