ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Σοκ και δέος στις αγορές ομολόγων – Στα ύψη το κόστος δανεισμού των χωρών

Σοκ και δέος στις αγορές ομολόγων – Στα ύψη το κόστος δανεισμού των χωρών

Τα ομόλογα υποτίθεται ότι είναι βαρετά λέει σε ανάλυση του το marketwatch. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα βαρετό σχετικά με την απόδοση 5% του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς, ένα ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο που είναι προ των πυλών να επιτευχθεί για πρώτη φορά από το 2007.

Μπορεί να χρειαστεί φόβος ύφεσης για να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, στο 4,97%. Έχει ανέβει 1,2 ποσοστιαίες μονάδες μόνο από τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει εκεί για περισσότερο.

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν δυναμική στην αγορά εργασίας, τις λιανικές πωλήσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας στην έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τους επενδυτές να προβλέπουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τους πρώτους μήνες του 2024. Το 2020 όταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν περίπου 0,5%, οι επενδυτές φοβισμένοι από την πανδημία πόνταραν στα κρατικά ομόλογα και η Fed είχε μειώσει το επιτόκιο λίγο πιο πάνω από το μηδέν.

Οι υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρονται σήμερα είναι μια ελκυστική ευκαιρία για επενδυτές που αναζητούν μεγαλύτερο κέρδος χωρίς κινδύνους, αλλά υπόκεινται σε σοβαρή ζημιά όσοι ήδη κατέχουν ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τιμές των ομολόγων πέφτουν καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις τους. Τα κρατικά ομόλογα αναφοράς επηρεάζουν τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, των τίτλων που υποστηρίζονται με στεγαστικά δάνεια και άλλων χρεών. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές. Ο S&P 500 υποχωρεί 6% από τις αρχές Αυγούστου, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κινούνται ανοδικά από το καλοκαίρι.

Ο χρυσός ήταν επίσης υπό πίεση από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, υποχωρώντας σε χαμηλό επτά μηνών στις αρχές Οκτωβρίου, γύρω στα 1.830 δολάρια. Το μέταλλο δεν πληρώνει τόκο, επομένως γίνεται λιγότερο ελκυστικό όταν οι πληρωμές ομολόγων γίνονται πιο γενναιόδωρες.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης ωθήσει προς τα πάνω το δολάριο ΗΠΑ — ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έχει κερδίσει 7% από τα μέσα Ιουλίου. Όταν το δολάριο γίνεται πιο ακριβό, μια ουγγιά χρυσού αξίζει λιγότερα δολάρια. Όμως, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Το ξέσπασμα της βίας στο Ισραήλ βοήθησε τον χρυσό να ανακάμψει στα 1.963 δολάρια η ουγγιά. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, τα θετικά οικονομικά στοιχεία ωθούν τις αποδόσεις των ομολόγων όλο και υψηλότερα. Εάν οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για μια ύφεση, η τάση θα πρέπει να αντιστραφεί.

Θα τιμολογηθούν με βραδύτερο πληθωρισμό και χαμηλότερο επιτόκιο. Η γεωπολιτική κλιμάκωση μπορεί επίσης να ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων. Αλλά με την απόδοση 10 ετών να πλησιάζει το 5%, αυτό σαφώς δεν είναι στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής τη στιγμή.