ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέει η μετοχή της Siemens Energy – Ζητά κρατικές εγγυήσεις 16 δισ. ευρώ

Καταρρέει η μετοχή της Siemens Energy – Ζητά κρατικές εγγυήσεις 16 δισ. ευρώ

Η Siemens Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση κρατικών εγγυήσεων καθώς καταβάλλει προσπάθεια να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε «βουτιά» 36% τις μετοχές της εταιρείας. Η εταιρεία αναζητά περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (16,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για δύο χρόνια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες τουρμπίνες αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλειες και εκροές μετρητών πέρα από τις προβλέψεις για το έτος, δήλωσε η εταιρεία.

Η Siemens Energy δεν αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας, αλλά η Siemens AG, η οποία κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της εταιρείας, δεν θέλει να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις, είπαν οι άνθρωποι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι μετοχές της Siemens Energy κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τον Ιούνιο, προκαλώντας πολλαπλές διακοπές στις συναλλαγές. Η σημαντική πτώση των μετοχών μείωσε την κεφαλαιοποίηση της Siemens Energy κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις 11:30 π.μ. στη Φρανκφούρτη.

Η Siemens Energy με έδρα το Μόναχο προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό που έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές της Γερμανίας. Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα αυξανόμενα προβλήματα με δυσλειτουργικές τουρμπίνες και ασύμφορα συμβόλαια πρόκειται να ωθήσουν την εταιρεία σε καθαρή ζημία 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Η εταιρεία είπε ότι χωρίς εγγυήσεις, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για μακροπρόθεσμα έργα, ιδιαίτερα στον τομέα φυσικού αερίου και ενέργειας.

«Επομένως, ξεκινάμε μέτρα για την ενίσχυση του ισολογισμού μας και συνομιλούμε με τη γερμανική κυβέρνηση για το πώς να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Siemens Energy, Όλιβερ Σαχγκάου.