ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα Λαγκάρντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Εύσημα Λαγκάρντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στα επιτόκια
EUROKINISSI.

«Το γεγονός ότι κρατάμε τα επιτόκια σταθερά, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ποτέ», υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απέδωσε εύσημα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα προ κορονοϊού, αφήνοντας, ωστόσο, «ανοικτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Αθήνα και συγκεκριμένα, στο ιστορικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Οι μελλοντικές της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά της επιτόκια θα καθορισθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό».

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα τα ελληνικά ομόλογα, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «πλέον, αυτά είναι επιλέξιμα για να συμμετάσχουν στα προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ, τα οποία όμως έχουν “παγώσει”». Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα επαναγοράς ΡΕΡ (πρόκειται για αυτό της πανδημίας) στο οποίο, όμως, ούτως ή αλλιώς τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε, όπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το πρόγραμμα, όποτε συνεχίζεται η επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που βρίσκονται ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μετά τη λήξη τους.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέδωσε τη σημερινή απόφαση κατά κύριο λόγο για προσωρινό «πάγωμα» των επιτοκίων στους αυξανόμενους κινδύνους, αφού αναγνώρισε ότι οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.

«Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα. Μία πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα επιβάρυνε, επίσης, την ανάπτυξη. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αβεβαιότητα το μέλλον, γεγονός το οποίο ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Για το ζήτημα των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει ότι εξαιτίας της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση έγινε ακριβότερη για τις τράπεζες και τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια και στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν ξανά τον Αύγουστο, σε 5% και 3,9% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να λάβει θέση για το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – δανείων, αναφέροντας ότι τούτο δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντας το ζήτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να επιληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υποστήριξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το τρίτο τρίμηνο. Τέλος, τα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενισχύθηκαν περαιτέρω. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και είναι λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν εκείνες κινδύνους.

Σχετικές ειδήσεις