ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Πέφτουν οι τιμές στην Ισπανία - Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Πέφτουν οι τιμές στην Ισπανία - Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα
(Photo by Carlos Gil/Getty Images)

Η μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου στην Ισπανία και οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των τιμών είχαν ως αποτέλεσμα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο να ζητήσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμώ

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, σύμφωνα με τον Λουίς Πλάνας, αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Ωστόσο, είπε ότι η παραγωγή - σύμφωνα με το Olive Oil Times - θα ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό των 663.000 τόνων που παρήχθησαν το 2022/2023, 54% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι τιμές του ελαιολάδου σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα υψηλά ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου. Ειδικότερα, η τιμή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκε από 8,35 ευρώ ανά κιλό στις 14 Σεπτεμβρίου σε 8,19 ευρώ αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι η ανοδική τάση ίσως συνεχιστεί.

Η μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου και οι ανησυχίες για τη σταθερή αύξηση των τιμών είχαν ως αποτέλεσμα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο να ζητήσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Μάλιστα προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού ελαιολάδου να συνεργαστούν για τον έλεγχο των τιμών, καθώς το ελαιόλαδο είναι βασικό σε πολλά ισπανικά νοικοκυριά.

Πού θα φτάσει η τιμή του τενεκέ

Για την φετινή χρονιά μίλησε πριν λίγες ημέρες στο Newsbomb.gr και ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές για περσινά λάδια αυτή την στιγμή είναι στα 8,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

«Η πρώτη δημοπρασία που έγινε για την φετινή παραγωγή ήταν στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας με τιμή εκκίνησης τα 9,25 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι φέτος το λάδι είναι δυσεύρετο κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει φέτος η τιμή του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές και πάνω από τα 10 ευρώ ενώ όσον αφορά τον τενεκέ θα πωλείται από 170 έως και 200 ευρώ», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

Και προσθέτει: «στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου».

«Από τον Ιούλιο δεν έχουμε πλέον λάδι»

«Φέτος το ποσοστό ακαρπίας φτάνει στο 50%. Θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή αργότερα και ίσα που θα πάρουμε μυρωδιά από ελαιόλαδο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Μάρκελλος, ελαιοπαραγωγός στην Κορινθία, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά και την τιμή του λίτρου για τους παραγωγούς υπολογίζοντας πως θα κυμανθεί από 8,5 με 10 ευρώ, διπλάσια συγκριτικά με πέρυσι.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει φέτος τους παραγωγούς να βιάζονται να μαζέψουν τις σοδειές και να ρωτούν εάν «έχεις λάδι» και όχι «πόσο το πουλάς»;