ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΟΥΝ ΠΙΑ ΜΕ... ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές σε βασικά προϊόντα στην Ελλάδα - Αποκαλυπτική σύγκριση τιμών

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές σε βασικά προϊόντα στην Ελλάδα - Αποκαλυπτική σύγκριση τιμών

Η σύγκριση τιμών στην Ελλάδα με χώρες της Ευρώπης αποκαλύπτει τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει πλέον η ακρίβεια στη χώρα - Κραυγή απόγνωσης από τους καταναλωτές

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι καταναλωτές με την ακρίβεια που έχει «χτυπήσει» και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, με προϊόντα όπως το λάδι, το γάλα ή το ψωμί να έχουν «τραβήξει την ανηφόρα» σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών που δεν λέει να καταλαγιάσει.

Η κατάσταση αυτή που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, αντικατοπτρίζεται και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως τη σημερινή, κατά τις οποίες οι οποίες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι αυτό είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, οι πολίτες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προμηθευτούν ταπιο βασικά αγαθά, που δεν είναι άλλα από τα τρόφιμα.

«Δεν παίζεται η ακρίβεια, έχει φτάσει σε επίπεδα πλέον που ο καθένας σκέφτεται ακόμα και το τελευταίο ευρώ», δηλώνει καταναλωτής στην κάμερα του Alpha, με τους πολίτες να αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι τιμές των βασικών αγαθών παραμένουν υψηλές.

«Με ένα πενηντάρικο παίρνουμε τα μισά από ό,τι παίρναμε πριν ένα μήνα», δηλώνει άλλος καταναλωτής, ενώ ο Alpha παρουσιάζει έρευνα κατά την οποία από τη σύγκριση τιμών μεταξύ της Ελλάδας και χωρών με τον ίδιο ή μικρότερο πληθυσμό, έτσι ώστε να μην εξαρτάται η τιμή από την ποσότητα των εισαγωγών, καθώς όσο μεγαλύτερη η εισαγωγή, τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση από την μητρική εταιρεία, προκύπτουν στοιχεία τρομακτικά για την ακρίβεια στη χώρα μας.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας:

Στο Βέλγιο 1 λίτρο γάλα κοστίζει 0,89 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα γάλα το οποίο παράγεται στη χώρα μας κοστίζει 1,82 ευρώ.

Στην Πορτογαλία ένα αυγό κοστίζει 0,25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 0,27 ευρώ.

Στη Μάλτα 150 γρ. τυρί γκούντα κοστίζουν 2,53 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα 200 γρ. κοστίζουν 3,38 ευρώ.

Το ψωμί, στην Κύπρο κοστίζει 1,42 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 2,24 ευρώ.

Και στο κρέας η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές.

Στο Βέλγιο ένα κιλό χοιρινό πωλείται στα 8,44 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα στα 8,70 ευρώ.

Καταναλωτές που ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες της Ευρώπης λένε στον τηλεοπτικό σταθμό πως η Ελλάδα είναι ακριβή και σε προϊόντα όπως τα αφρόλουτρα ή τα σαμπουάν και μάλιστα κατά 2 ακόμα και 3 ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η διαφορά στην τιμή της σκόνης πλυντηρίου με 50 μεζούρες, που στην Κύπρο κοστίζει 11,99 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 19,85 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει κατρακυλήσει στο 56,9% το 2022, από το 87,2% το 2006.

«Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες από ότι στο παρελθόν και οπωσδήποτε λιγότερα από τις περισσότερες χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και αυτό γινεται επειδή οι μισοί δεν έχουν αυξηθεί αναλογικά όσο θα έπρεπε και επειδή βέβαια υπάρχει πληθωρισμός», λέει ο καθηγητής marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γ. Μπαλτάς.

Ο Γολγοθάς μίας οικογένειας - «Δεν είχαμε ούτε μακαρόνια, ρούχα μας δίνουν φίλοι»

«Ίσα που τα φέρνουμε βόλτα για να μην πεινάσουμε», δηλώνει στον Alpha μία μητέρα τεσσάρων παιδιών που ζει σε ένδεια καθώς είναι υποχρεωμένη να ζήσει με 1000 ευρώ τον μήνα.

«Όλα είναι ακριβά, ενοίκιο, ρεύμα», συνεχίζει ο πατέρας λέγοντας ότι «αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πράγματα δεύτερης ποιότητας».

Οι δύο γονείς μοχθούν καθημερινά για να προσφέρουν στα παιδιά τα απαραίτητα. «Το λάδι που βάζουμε στο φαγητό είναι πολύ λίγο, δεν έχουμε απορροφητήρα». Οι δύο γονείς «χτενίζουν» τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα.

Ο Κωνσταντίνος και η Όλγα περιγράφουν τον Γολγοθά τους στην κάμερα του Alpha

Φωτιά οι ανατιμήσεις στα ράφια

Χωρίς «φρένο» συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, παρά την κάμψη (4,3%) που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, είχε σημειώσει αύξηση 29,4%.

Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ των εισαγόμενων κατά 19,9%

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Ελαιόλαδο: Τιμές - ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία θα παραμείνουν σε επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, μετά από ξηρασία που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας για δεύτερη συνεχή χρονιά, δήλωσε η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Η παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 αναμένεται να είναι περίπου ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές.

Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που την καθιστά σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου.

«Δεν αναμένω ότι οι τρέχουσες υψηλότερες τιμές θα προχωρήσουν περισσότερο από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή, αλλά αναμένουμε τις τιμές να χαλαρώσουν για τους καταναλωτές από τον Ιούνιο του 2024», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deoleo Ignacio Silva σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας επιχειρηματική εκδήλωση λιανοπωλητή στη Μαδρίτη.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διπλασιάστηκε στην Ισπανία από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα 8,10 ευρώ ανά κιλό το πρώτο εξάμηνο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές είναι 155% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Στα σούπερ μάρκετ, η τιμή για ένα μπουκάλι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 76% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Nielsen.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 765.300 μετρικούς τόνους στη συγκομιδή 2023-2024, από 663.000 τόνους το 2022-2023 όταν η παραγωγή μειώθηκε στο μισό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Η Deoleo, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά σήματα όπως η Bertolli και η Carbonell, είναι πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η νέα συγκομιδή που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να φτάσει τους 800.000 μετρικούς τόνους εάν υπάρξουν περισσότερες βροχοπτώσεις την άνοιξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των αγροτών.

Σχετικές ειδήσεις