ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Ο Γολγοθάς μίας οικογένειας - «Δεν είχαμε ούτε μακαρόνια, ρούχα μας δίνουν φίλοι»

oikog

«Όλα είναι ακριβά, ενοίκιο, ρεύμα», παραπονείται ο πατέρας της οικογένειας λέγοντας  ότι «αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πράγματα δεύτερης ποιότητας».

«Ίσα που τα φέρνουμε βόλτα για να μην πεινάσουμε», δηλώνει στον Alpha μία μητέρα τεσσάρων παιδιών που ζει σε ένδεια καθώς είναι υποχρεωμένη να ζήσει με 1000 ευρώ τον μήνα.

«Όλα είναι ακριβά, ενοίκιο, ρεύμα», συνεχίζει ο πατέρας λέγοντας ότι «αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πράγματα δεύτερης ποιότητας».

Οι δύο γονείς μοχθούν καθημερινά για να προσφέρουν στα παιδιά τα απαραίτητα. «Το λάδι που βάζουμε στο φαγητό είναι πολύ λίγο, δεν έχουμε απορροφητήραΕ». Οι δύο γονείς «χτενίζουν» τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα.

Ο Κωνσταντίνος και η Όλγα περιγράφουν τον Γολγοθά τους στην κάμερα του Alpha

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται παρά την κάμψη (4,3%) που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, είχε σημειώσει αύξηση 29,4%.

Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ των εισαγόμενων κατά 19,9%

Η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, σήμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται σε μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Τιμές ρεκόρ καταγράφει το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς παρατηρείται αύξηση μέχρι και 50% στην τιμή του.

Ανησυχητικές είναι προβλέψεις με αναφορές ότι τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο οι τιμές θα πιάσουν ταβάνι.

Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στα νοικοκυριά. Και αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη παραγόντων της αγοράς διότι αν συνεχιστεί το ράλι θα διαφανεί τους πρώτους μήνες του 2024, όταν μπει στην αγορά το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας.