ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από Γερμανούς και Βρετανούς ταξιδιώτες

Τουρισμός: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από Γερμανούς και Βρετανούς ταξιδιώτες
EUROKINISSI.

Περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία επισκέφθηκαν τη χώρα μας.

Το 44% επί του συνόλου των δαπανών αλλά και των διανυκτερεύσεων για διακοπές στην Ελλάδα αντιστοιχεί στις δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα µας, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνοντας συνολικά τα 8,11 δισ. ευρώ το περασμένο έτος και τις 62,15 εκατ. διανυκτερεύσεις, µε ένα σύνολο αφίξεων πάνω από 6 εκατ. πολιτών.

Αυτές οι δαπάνες, πέραν όσων πραγματοποιήθηκαν εντός της χώρας, συμπεριλαμβάνουν και τις προμήθειες των tour operators, σύμφωνα µε έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες µε αυτές της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, που μετρά µόνο όσες έγιναν στο εσωτερικό.

Οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα έναντι των Βρετανών, το οποίο, όμως, γίνεται σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές all inclusive. Στη συγκεκριμένη αγορά, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%), ενώ, από τη Γερμανία το 1/4 των αφίξεων και πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) µε θέμα «Τα ταξίδια για “Ήλιο και Θάλασσα” στην Ελλάδα από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία – κατανομή σε “all inclusive” και “χωρίς all inclusive” και τα χαρακτηριστικά τους».

Το 2022, η all inclusive αγορά «Ήλιος και Θάλασσα» αντιπροσώπευσε το 47% των αφίξεων στην Ελλάδα, το 43% των διανυκτερεύσεων και το 50% των δαπανών, µε 7 εκατ. αφίξεις (επί συνόλου 15,01 εκατ.), 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (επί συνόλου 142,29 εκατ.) και 9,2 δισ. ευρώ δαπάνη (επί συνόλου 18,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση.

Σχετικές ειδήσεις