food-mobile
Πηγή: pixabay
TRAVEL

Γαστρονομικός τουρισμός: Οι 7 top ευρωπαϊκές πόλεις για καλοφαγάδες

Το λένε όλες οι στατιστικές και οι έρευνες των φορέων που ασχολούνται συστηματικά με τον παγκόσμιο τουρισμό και τις τάσεις του, το πλέον ανερχόμενο και δημοφιλές trend για τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο είναι ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο γαστρονομικός τουρισμός κατέχει -τα τελευταία χρόνια- περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών παγκοσμίως, οι οποίοι συγκροτούν τις δικές τους λίστες με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την υφήλιο, με βάση τις γευστικές επιλογές και εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν σε αυτούς. Μπορεί λοιπόν μέχρι πρότινος, τα αξιοθέατα να ήταν καθοριστικός παράγοντας για μία απόδραση σε μία πόλη του εξωτερικού, ωστόσο πλέον οι εκλεκτές γεύσεις και τα παραδοσιακά εδέσματα κλέβουν τις εντυπώσεις.

Δεν είναι ψέμα άλλωστε, το γεγονός πως η κουζίνα κάθε τόπου «μαρτυράει» πολλά για τον πολιτισμό του.

Τι θα λέγατε λοιπόν, τον φετινό Οκτώβριο να ανακαλύψουμε τις επτά καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για τους λάτρεις του φαγητού;

1. Ρώμη, Ιταλία

gelato


Αν υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αξίζει να επισκεπτόμαστε τη Ρώμη ξανά και ξανά, δεν είναι άλλοι από τα αξιοθέατα και το φαγητό. Εκεί λοιπόν, θα δοκιμάσουμε όχι μόνο τα πιο διάσημα πιάτα ζυμαρικών αλλά και το πιο γευστικό gelato – το περίφημο ιταλικό παγωτό, σε δεκάδες γεύσεις.

2. Παρίσι, Γαλλία

Κρουασάν, μακαρόν, κασουλέ, σουφλέ! Η γαλλική κουζίνα αποτελεί «σχολείο» για κάθε σεφ και επηρεάζει τις γαστρονομικές εξελίξεις παγκοσμίως -αυτός είναι και ένας
λόγος που στο Παρίσι υπάρχουν μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη.

μακαρόν

3. Μπολόνια, Ιταλία

Πρόκειται για μία πόλη που χαρακτηρίζεται -καθόλου τυχαία- ως λόγια, κόκκινη και χοντρή, μιας και εκτός από την ιστορία και το πολιτιστικό της υπόβαθρο, φημίζεται για τα γευστικά πιάτα της, που αναμφίβολα θα μας «ταξιδέψουν». Χάρη στον γεωργικό πλούτο της Emilia Romagna, η Μπολόνια ξεχωρίζει για τις χειροποίητες ταλιατέλες και τα τορτελίνια της, τη μορταδέλα της και, φυσικά, τη λατρεμένη Μπολονέζ της, την πασίγνωστη σάλτσα για μακαρονάδα στην οποία και έδωσε το όνομά της.

pasta

4. Βαρκελώνη, Ισπανία

Η Βαρκελώνη, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Καταλονίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Μάλιστα, εκεί υπάρχουν και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όπου «γεννιούνται» πολλές νέες τάσεις και τεχνικές στην υψηλή γαστρονομία.

5. Φλωρεντία, Ιταλία

Αν έχουμε ταξιδέψει έστω και μία φορά μέχρι τώρα στην Φλωρεντία, γνωρίζουμε ήδη πως, το φαγητό εκεί είναι εξαιρετικό, χάρη στον σεβασμό που υπάρχει στην παράδοση και στα απλά υλικά που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Τοσκάνης.

6. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

κεμπάμπ

Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται όχι μόνο για την τεράστια ιστορία και τα αμέτρητα παζάρια της, που θέλοντας και μη θα μας ταξιδέψουν σε άλλους ρυθμούς, αλλά και για τις ιδιαίτερες γεύσεις της που θα μας συναρπάσουν. Πιστέψτε μας, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σε γλυκά, αλμυρά και πικάντικα πιάτα, που ένα είναι το σίγουρο: Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδοκιμάσετε.

7. Νάπολη, Ιταλία

pizza


Εάν υπάρχει ένας έξτρα λόγος για να ταξιδέψουμε στη Νάπολη, είναι η πίτσα της, που βασίζεται στην απλότητα των υλικών της. Ντομάτες San Marzano, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα, ζύμη λεπτή και τραγανή και ψήσιμο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Φυσικά, εκτός από την παραδοσιακή margherita, στη Νάπολη θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τη marinara (σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας).



Διαβάστε επίσης

H Ιρλανδία της άγριας φύσης, των θρύλων και του... Χάρι Πότερ

Τέλος στις διακοπές για τα αξιοθέατα: Ποια είναι η νέα μόδα στα ταξίδια

Ιταλία: Ο Βορράς της ρομαντζάδας, της μόδας και των επτά μυστικών

Τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να τις γυρίσεις με τα πόδια

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ