Ακρίβεια: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από «χρυσάφι» φέτος - «Αλμυρά» τα μελομακάρονα και η γαλοπούλα
Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά
Πηγή: Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από «χρυσάφι» φέτος - «Αλμυρά» τα μελομακάρονα και η γαλοπούλα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν φέτος οι καταναλωτές για τις αγορές του εορταστικού τραπεζιού - Το Newsbomb.gr έκανε ρεπορτάζ σε φούρνο και κρεοπωλείο της βορειοανατολικής Αττικής όπου διαπιστώθηκε πως οι τιμές των γλυκών αλλά και των κρεατικών έχουν ανέβει επικίνδυνα - Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού που ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ημέρες των Χριστουγέννων και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει να κάνουν έρευνα αγοράς για το κόστος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, οι τιμές που επικρατούν δημιουργούν άγχος στα νοικοκυριά, καθώς το γιορτινό τραπέζι φέτος θα βάλει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από τη γαλοπούλα και τη σαλάτα μέχρι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ήδη κοσμούν τις βιτρίνες αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, οι καταναλωτές αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές χωρίς να «βλέπουν φως».

Οι τιμές στην αγορά κρέατος σε σχέση με πέρυσι - «Νικητής» το χοιρινό

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε κρεοπωλεία προκειμένου να καταγράψει τις τιμές στα κρέατα (σ.σ. γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί) που έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές ημέρες. Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τα νοικοκυριά έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους τόσο για τα δώρα που θα προσφέρει στους αγαπημένους της όσο και για τα πιάτα που θα μπουν στο τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά την παράδοση μας είναι πάντα πλούσιο και το κρέας είναι ένα από τα βασικά πιάτα που κυριαρχούν.

Αν και είμαστε ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, ο κόσμος έχει ξεκινήσει να ρωτάει τιμές σχετικά με τα κρέατα.

Μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr ο Ηλίας Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Λιάκος» στην περιοχή των Αχαρνών ανέφερε: «Δεν υπάρχει νέα αύξηση καθώς η περσινή αύξηση των προϊόντων ήταν ραγδαία. Μετά τις περσινές γιορτές υπάρχει μία σταθερότητα αν εξαιρέσουμε το αρνί που όλα τα χρόνια έχει αυξομειώσεις στην τιμή όλα τα υπόλοιπα προϊόντα έχουν μία σταθερότητα ανεβασμένα μεν αλλά σε σταθερή τιμή».

«Το αρνί φέτος σίγουρα δεν θα είναι κάτω από 15 ευρώ το κιλό, για τη γαλοπούλα δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για τις τιμές, δεν νομίζω να είναι πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι λόγω της περιορισμένης ζήτησης. Λόγω της ακρίβειας πέρυσι ο κόσμος επέλεξε να ψωνίζει κατεψυγμένες γαλοπούλες εισαγωγής», πρόσθεσε ο Ηλίας Φωτόπουλος.

«Ο κόσμος ψωνίζει, το πελατολόγιο έρχεται αλλά η δυναμική του κόσμου είναι τις δύο εβδομάδες του μήνα, μετά μέχρι να πληρωθούν υπάρχει ύφεση», ανέφερε.

«Φαρμάκι» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες - Πόσο πωλούνται το κιλό

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε αρτοποιεία προκειμένου να καταγράψει τις τιμές στα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Οι τιμές είναι απλησίαστες και όπως εξήγησε η Κατερίνα Καρακωσταντή, ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου «Ηπειρώτικο» στην περιοχή των Αχαρνών λόγω των συνεχών «χτυπημάτων» της ακρίβειας, οι τιμές κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αυξήσεις, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο Newsbomb.gr πρόκειται για μία αρκετά λογική αύξηση, εάν λάβουμε υπόψη ότι το ρεύμα έχει αυξηθεί πάνω από 150%, η ζάχαρη ξεπερνάει και αυτή το 150% και τα βούτυρα και τα λάδια έχουν φύγει πάνω από το 80 και 90%. Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα μελομακάρονα καθώς η τιμή τους σκαρφάλωσε στα 12 ευρώ το κιλό τη στιγμή που πέρυσι κόστιζαν 9,50 ευρώ.

«Υπάρχει αύξηση στα χριστουγεννιάτικα αρτοπαρασκευάσματα καθώς έχουν αυξηθεί και τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Ο κόσμος ψωνίζει μετρημένα, δεν κάνει υπερβολές. Από 9,50 ευρώ που είχαμε πέρυσι τα μελομακάρονα, φέτος είναι στα 12 ευρώ ενώ οι κουραμπιέδες είναι στα 13 ευρώ από 11 και οι δίπλες στα 14 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν στα 12 ευρώ. Έχουμε ανεβάσει όσο μπορούμε για να μπορέσει να ψωνίσει ο καταναλωτής», είπε στην κάμερα του Newsbomb.gr η ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου «Ηπειρώτικο» Κατερίνα Καρακωσταντή.

Επιστρέφει το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Επιστρέφει και φέτος το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο θα περιλαμβάνει τρόφιμα που αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του εορταστικού τραπεζιού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο στόχος της κίνησης αυτής από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η συγκράτηση των τιμών στα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάτζου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε λόγο για μείωση της τιμής σε συγκεκριμένα προϊόντα, ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας.

«Υπάρχουν έλεγχοι για την τήρηση της μείωσης της τιμής κατά 5% στα προϊόντα, αν αποδίδει αυτό το μέτρο και πώς είμαστε σίγουροι ότι αυτή η έκπτωση είναι πραγματική;», ρώτησε η Αμαλία Κάτζου, προσθέτοντας το ερώτημα εάν έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα παρανομίες εταιρειών.

«Γνωρίζετε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ακρίβεια. Εμείς έχουμε μειώσει τις τιμές κατά 5% σε 906 κωδικούς για 37 κατηγορίες προϊόντων. Καθημερινά λαμβάνουμε ενημερώσεις για το μέτρο αυτό και πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βοηθά στη μείωση της ακρίβειας, ενώ οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί από όλες τις υπηρεσίες, εδώ και 6 μήνες. Στόχος είναι τα προϊόντα αυτά να ξεπεράσουν τα 1.000.

Σας ενημερώνω ότι ήδη έχουν επιβληθεί, έπειτα από τους ελέγχους, 20.600 πρόστιμα συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, έχουν εξοφληθεί τα 3,2 εκατομμυρία και είναι προς εξόφληση ακόμη 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για την εξόφληση και των υπολοίπων.

Σας τα αναφέρω αυτά αναλυτικά διότι στόχος είναι να υπάρχει λογοδοσία προς τους πολίτες. Η αισχροκέρδεια και οι πλασματικές εκπτώσεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αυτά τα ακούγαμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως οι έλεγχοι, ειδικά την περίοδο 2015-2019 ήταν μηδενικοί και εμείς το αλλάζουμε αυτό.

Οι έλεγχοι λοιπόν αποδίδουν και μάλιστα πάρα πολύ, ενώ τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια των εσόδων από οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά των εταιρειών. Μετά την επιβολή των προστίμων, οι εταιρείες αυτές μειώνουν τις τιμές».

Λεχουρίτης στο Νewsbomb.gr: «Δεν θα βοηθήσει το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού»

Αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας εξακολουθούν να βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες.

Για αυτήν ακριβώς την κατάσταση μίλησε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος ανέφερε ότι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα είναι καθημερινές.

«Οι τιμές καθημερινά στα βασικά αγαθά αυξάνονται συνεχώς. Η ακρίβεια έχει εξαθλιώσει τον κόσμο. Οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει να γίνει έλεγχος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης σχολίασε και το «χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού» τονίζοντας ότι δεν θα δώσει καμία «ανάσα» στους καταναλωτές.

«Δεν θα βοηθήσει το χριστουγεννιάτικο καλάθι της νοικοκυράς. Με αυτά τα επιδόματα (σ.σ. market pass, fuel pass κ.α.) δεν “χτυπάς” την ακρίβεια, δεν μπαίνει περιορισμός στην αισχροκέρδεια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Από την αρχή δηλώσαμε ότι δεν χρειάζονται “καλάθια των Χριστουγέννων, του νοικοκυριού και του μαθητή”, αυτό που χρειάζεται είναι παρέμβαση στην αγορά και όχι επιδοματική πολιτική κατά αυτό τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα να “χτυπήσεις” την ακρίβεια».

Δυσκολεύονται να αγοράσουν παιχνίδια φέτος οι γονείς

Παράλληλα με την ακρίβεια να έχει χτυπήσει κόκκινο και τα Χριστούγεννα να είναι προ των πυλών, οι γονείς έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη τους υπολογισμούς τους για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες των παιδιών τους.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν με τη δυσκολία για αγορές να είναι μεγάλη, ο σάκος του Αη Βασίλη φέτος προβλέπεται πιο ελαφρύς, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικων Παιχνιδιών & Αμαξών, η μειωμένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή παιχνιδιών.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Action24 δηλώνει ότι «με τον υψηλό πληθωρισμό, την υποτονική ανάπτυξη, τις αυξήσεις στην ενέργεια και το γενικότερο ζοφερό περιβάλλον προβλέπεται μία πιο χαλαρή αγορά» φέτος, ενώ συμπληρώνει πως την δύσκολη κατάσταση εντείνει το γεγονός, ότι όλος ο κόσμος περιμένει την Black Friday για τις αγορές του, με αποτέλεσμα για 20 ημέρες πριν να παγώνει η αγορά και αναρωτιέται κατά πόσο αυτό κάνει καλό, όταν ο κόσμος για μεγάλο χρονικό διάστημα κόβει τις αγορές για να πάει να ψωνίσει εκεινη τη συγκεκριμένη ημέρα.

«Ευτυχώς έχουμε κι ένα Σαββατοκύριακο ακόμα με ανοιχτά μαγαζιά» τονίζει, επισημαίνοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρήσουν κάποιες εκπτώσεις και να συνεχίσουν τις προσφορές και μετά την Black Friday, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι από την πλευρά τους οι παραγωγοί: «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, έχουμε μειώσει πάρα πολύ τα κέρδη μας για να κρατήσουμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, σε πολλές περιπτώσεις τις έχουμε μειώσει από πέρυσι».



Διαβάστε επίσης

Επιστρέφει το καλάθι των Χριστουγέννων με τρόφιμα του εορταστικού τραπεζιού

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από… «χρυσάφι» - Σκέψεις για νέο «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Επιστρέφει το «καλάθι των Χριστουγέννων» - Στόχος η συγκράτηση των τιμών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ