ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια καλπάζει - Επτά φορές ταχύτερα οι αυξήσεις τιμών σε σχέση με τους μισθούς

Η ακρίβεια καλπάζει - Επτά φορές ταχύτερα οι αυξήσεις τιμών σε σχέση με τους μισθούς

Η ακρίβεια και τα ανεπαρκή εισοδήματα δυσκολεύουν διαρκώς τα ελληνικά νοικοκυριά - Το 17,4% των νοικοκυριών σε κίνδυνο φτώχειας

Σε σύγκριση των αυξήσεων του κατώτατου μισθού με εκείνες των τιμών των βασικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό, πραγματοποίησε σε ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1. Τη στιγμή που όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται η ακρίβεια καλπάζει και δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση τιμών στα προϊόντα ούτε το 2024.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται έως και 7 φορές ταχύτερα από τους μισθούς, όπως φανερώνει έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας.

Συγκρίνοντας τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2020 έως σήμερα και τις αυξήσεις των βασικών ειδών διατροφής την ίδια περίοδο, διαπιστώνεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την τελευταία τριετία κατά 1820 ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή τον Μάρτιο του 2020 δαπανούσαμε 3.312 ευρώ το χρόνο για την αγορά βασικών ειδών και φέτος τον Οκτώβριο χρειαζόμασταν 4.751 ευρώ το χρόνο για τα βασικά είδη.

Τα 7 από τα 10 ευρώ της αύξησης του μισθού πηγαίνουν στην αγορά των απαραίτητων ειδών διατροφής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2020 έως σήμερα ήταν 1.820 ευρώ, ενώ η αύξηση των τιμών στα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ την ίδια περίοδο ήταν 1.440 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 17,4% του πληθυσμού στην Ελλάδα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας. Το 37,7% των ελληνικών νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει το 21,7% των νοικοκυριών με 3 ενήλικες και εξαρτώμενα παιδιά καθώς και το 18,9% των νοικοκυριών με 2 ενήλικες και 2 εξαρτώμενα παιδιά.

Η ακρίβεια που καλπάζει και τα ανεπαρκή εισοδήματα δείχνουν ότι οι δυσκολίες για τα ελληνικά νοικοκυριά ολοένα και μεγαλώνουν.