ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη από μεγαλοεπενδυτή: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο α’ τρίμηνο

Έκπληξη από μεγαλοεπενδυτή: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο α’ τρίμηνο
Associated Press

Η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία 40 χρόνια

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman στοιχηματίζει ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν οι αγορές. Ο ιδρυτής της Pershing Square Capital Management είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβεί το πρώτο τρίμηνο. Οι επενδυτές προσδοκούν σε μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, με την πιθανότητα να συμβεί τον Μάιο σε ποσοστό περίπου 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία από την των swaps.

Η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία 40 χρόνια. Η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη μειώσει τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο Ackman, 57 ετών, ίδρυσε την Pershing Square το 2004. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει κάνει μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχήματα όλα αυτά τα χρόνια. Τον περασμένο μήνα, ο Ackman την αγορά όταν έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία έκλεισε τις short θέσεις της στα αμερικανικά ομόλογα.

Ο Ackman ανέφερε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, ένα σενάριο που υποδηλώνει πως η Fed αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

«Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σκληρής προσγείωσης εάν η Fed δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολύ σύντομα», είπε ο Ackman, σημειώνοντας ότι έχει δει στοιχεία αποδυνάμωσης της οικονομίας.