ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημήτρης Βερβεσός: «Αρκετοί δικηγόροι δεν βγάζουν τα λεφτά για το τεκμαρτό εισόδημα»

Δημήτρης Βερβεσός: «Αρκετοί δικηγόροι δεν βγάζουν τα λεφτά για το τεκμαρτό εισόδημα»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το φορολογικό.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε για τα αιτήματα των δικηγόρων αλλά και για τις αναγκαίες διορθώσεις στο νομοσχέδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Καθημερινής” ο μέσος τζίρος των δικηγόρων είναι 23.820 ευρώ άρα καθαρά είναι 13.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι ένας δικηγόρος ξεκινάει από το γραφείο του κάθε μήνα, θέλει 324 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, 250 ευρώ με το νέο φορολογικό του κ. Χατζηδάκη, 300 ευρώ ενοίκιο στην πιο φθηνή περιοχή της Αθήνας συν 200 ευρώ ρεύμα – νερό – κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Ξεκινάει με 1.200 για να του μένουν και αυτά τα καθαρά, πρέπει τον μήνα να βγάζει 2.200 ευρώ. Πόσοι βγάζουν κάθε μήνα 2.200 ευρώ; Και δεν δουλεύει ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα, ούτε καλοκαίρι. Δεν τα βγάζουν όλοι αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν ορισμένοι που τα βγάζουν», είπε αρχικά.

Τι ζητούν

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, «Εμείς ζητήσαμε να παταχθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο μας με συγκεκριμένου τρόπους. Εμείς καταβάλλαμε εκ των προτέρων φόρους γιατί με το που κάνουμε δικαστήριο αμέσως το γραμμάτιό μας πηγαίνει στην εφορία. Δεν περιμένουμε να μας με τα πάρει 1,5 χρόνο μετά. Εμείς είπαμε να αυξηθούν τα γραμμάτια, να επεκταθεί η προείσπραξη που δεν υπάρχει. Είχαμε εναλλακτικούς τρόπους και θεωρούμε ότι αυτό που κάνει με την σύγκρισή μας με τους μισθωτούς το έκανε και ο νόμος Κατρούγκαλου. Το λέει σήμερα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ξέρω πολλούς δικηγόρους που κόβουν αποδείξεις, εταιρείες κυρίως, υπάρχουν δικηγόροι που δεν βγάζουν τα λεφτά αυτά και υπάρχει και μια μερίδα δικηγόρων που πράγματι βγάζει αυτά τα χρήματα. Κακώς δεν ζητούν οι πολίτες απόδειξη, εμείς κόβουμε και έχουμε και συναλλαγές μέσω POS. Με τον νέο νόμο τους πιάνει όλους είτε είναι νέοι είτε παλιοί στο επάγγελμα».