ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών η φετινή χρονιά - Οι παραγωγοί μαζεύουν τα πανιά

Ελαιόλαδο: Η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών η φετινή χρονιά - Οι παραγωγοί μαζεύουν τα πανιά

Προς το τέλος της οδεύει η φετινή ελαιοκομική περίοδος λόγω της μικρής παραγωγής. 

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, είναι καταστροφική. Η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, που εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Εκτιμάται πως μέχρι τις γιορτές έως το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου neakriti.gr.

Την ίδια ώρα, ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές τη φετινή, όπως επισημαίνεται.

Μάλιστα λόγω της περιορισμένης παραγωγής, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν λειτουργούν καθημερινά όπως προηγούμενες - χρυσές - χρονιές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα, μόλις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.

Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.

Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.

Την ίδια στιγμή, σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η νοθεία του ελαιολάδου.

Τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη σύλληψη 39χρονου προχώρησαν Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά έπειτα από τον εντοπισμό 49 δοχείων αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου για τα οποία παράλληλα στερείτο σχετικών παραστατικών εγγράφων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 49 πλαστικά δοχεία χωρητικότητας 5 λίτρων έκαστο, στα οποία αναγραφόταν πως δήθεν επρόκειτο για «Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» περιοχής της Ελλάδας.

Όπως διαπιστώθηκε και κατόπιν παράλληλης επικοινωνίας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. Θεσσαλονίκης, το περιεχόμενο ήταν διαφορετικής απόχρωσης σε κάθε δοχείο, στερούνταν σχετικής οσμής και βάσει κανονισμών υπήρχαν ελλείψεις ως προς την ορθή επισήμανση του ελαιολάδου. Επιπλέον, ο 39χρονος δεν είχε στην κατοχή του σχετικά παραστατικά έγγραφα που να δικαιολογούν την κατοχή και μεταφορά τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια δικαστική Αρχή, ενώ για τα κατασχεθέντα δοχεία παραγγέλθηκε προς τον Ε.Φ.Ε.Τ. Θεσσαλονίκης διενέργεια δειγματοληψίας, για εξέταση δειγμάτων ως προς την ποιότητα, τη γνησιότητα και τυχόν επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο πέρα από την κλοπή ελαιολάδου, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και η κλοπή ελαιοκάρπου. Άλλη μια περίπτωση κλοπής ελιών από χωράφι καταγράφηκε στη χώρα αυτή τη φορά στην Αργολίδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, συνελήφθη σε χωριό του δήμου Άργους – Μυκηνών, ένας 69χρονος, γιατί αφαίρεσε από αγρόκτημα, ποσότητα ελαιόκαρπου.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Άργους – Μυκηνών, όπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr.

Δεν γνωστοποιήθηκε, επίσημα, η ποσότητα των ελιών που αφαιρέθηκαν.

Με την ακαρπία, με την έλλειψη παραγωγής ελαιόλαδου και με τις υψηλές τιμές, τους τελευταίους μήνες, έχουν προκληθεί αρκετά τέτοια, παραβατικά φαινόμενα, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ελαιόλαδο: Προειδοποιούν οι παραγωγοί για τις νοθείες - Τι πρέπει να προσέχουμε

Σταθερά ψηλά κρατιούνται οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο με την Λακωνία να δίνει το στίγμα με τις τρεις τελευταίες πωλήσεις που έγιναν.

Ειδικότερα η πώληση 3 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024 έγινε στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.

Σχολιάζοντας στο Newsbobm.gr την πορεία των τιμών ελαιολάδου ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης ανέφερε: «η φετινή παραγωγή τελείωσε για εμάς με μείωση που αγγίζει το 75% σε σχέση με πέρσι. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τρεις πράξεις στο 9,05 ευρώ το κιλό. Τα συγκεκριμένα βυτία πουλήθηκαν τόσο σε Έλληνες τυποποιητές όσο και σε Ιταλούς εμπόρους».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις νοθείες που ακούγονται οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Όταν αγοράζει ένα φθηνό λάδι όταν όλη η αγορά είναι ακριβή θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι παίζει. Μια λογική τιμή στο ράφι θα είναι στα 12 ευρώ το λίτρο».

Τέλος όσον αφορά την τιμή του τενεκέ ο κ. Μπατσάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι είναι στα 170 ευρώ στην Λακωνία.