ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Μειωμένη κατά 10 λεπτά η βενζίνη φέτος στην αντλία

Καύσιμα: Μειωμένη κατά 10 λεπτά η βενζίνη φέτος στην αντλία

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων πέρυσι 6 Δεκεμβρίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος την ίδια ημέρα ήταν σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα (-4,9%)

Κάμψη παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια της Αττικής τις τελευταίες ημέρες και αν δεν σημειωθεί κάποια ικανή μεταβολή στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως να δούμε περαιτέρω μειώσεις καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά του πετρελαίου διεθνώς, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη αυτή την περίοδο και οι όποιες μεταβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι σχετικά εύκολες.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης πέρυσι 6 Δεκεμβρίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος την ίδια ημέρα ήταν σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα, μειωμένη δηλαδή κατά 4,9%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης που φτάνει το 10,1% και η μέση τιμή πλέον διαμορφώνεται στα 1,687 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,877 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακόμα καλύτερα είναι τα νέα για το πετρέλαιο θέρμανσης, αν και η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι σαφώς μεγαλύτερη εφέτος και αυτό οφείλεται στην επιδότηση στην αντλία που ενώ πέρυσι υπήρχε, εφέτος δεν ισχύει. Έτσι λοιπόν η μέση τιμή πέρυσι ήταν στο 1,175 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,318 ευρώ που είναι εφέτος.

Ωστόσο πέρυσι υπήρχε η επιδότηση των 32 λεπτών το λίτρο (25 λεπτά από το κράτος και 7 λεπτά από τα διυλιστήρια). Κατά συνέπεια η πραγματική τιμή ήταν στο 1,495 ευρώ το λίτρο και εφέτος είναι 11,8% χαμηλότερα. Στην τσέπη του καταναλωτή εμφανίζεται 12,2% ακριβότερο.

Τέλος σε ότι αφορά την διεθνή τιμή του πετρελαίου, πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, οι επενδυτές είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος που θα διαμορφωθεί η ζήτηση.