ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Πρόβλεψη σοκ από ναυτιλιακούς κολοσσούς – Η κρίση θα διαρκέσει μήνες

Ερυθρά Θάλασσα: Πρόβλεψη σοκ από ναυτιλιακούς κολοσσούς – Η κρίση θα διαρκέσει μήνες
AP

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δύο κορυφαίων μεταφορέων εμπορευμάτων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η όξυνση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαταράξει τη ναυτιλία για εβδομάδες ή μήνες, επεκτείνοντας τις καθυστερήσεις και το οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος μεταφοράς.

O διευθύνων σύμβουλος της Maersk, της δεύτερης μεγαλύτερης διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, Βενσάν Κλερκ ξεκαθάρισε πως η κρίση στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα που προκαλείται από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσει τουλάχιστον λίγους μήνες.



Μιλώντας επίσης στο Νταβός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DHL, Tobias Meyer, δήλωσε «ότι η αλλαγή δρομολογίου των πλοίων στη νότια Αφρική αντί της συντόμευσης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ οδηγεί σε ανισορροπίες στη χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων. Ως αποτέλεσμα, οι ελλείψεις μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σε περίπου δύο εβδομάδες, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ασία».

Υπενθυμίζεται πως η Maersk και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει οδηγίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, σε απάντηση στις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι. Οι διελεύσεις εμπορικών πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το Ever Given απέκλεισε την πλωτή οδό πριν από σχεδόν τρία χρόνια, καταδεικνύοντας τον βαθμό στον οποίο οι επιθέσεις σε πλοία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα ανακατευθύνουν το παγκόσμιο εμπόριο σε μια μακρύτερη, πιο δαπανηρή διαδρομή.



Σύμφωνα με μια πλατφόρμα δεδομένων που διατηρούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων διελεύσεων στο Σουέζ από πλοία χύδην φορτίου, μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια μειώθηκε σε 49 από την Κυριακή. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ημερήσιο ανώτατο όριο του 2023 των 83 διελεύσεων στα τέλη Ιουνίου και χαμηλότερο από τον μέσο όρο επτά ημερών ένα χρόνο νωρίτερα, που ήταν 70 διελεύσεις. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των πλοίων που περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας κοντά στο νότιο άκρο της Αφρικής.