ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι δημόσιες εγγραφές για την είσοδο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Αρχίζουν οι δημόσιες εγγραφές για την είσοδο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης των υφισταμένων σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ύστερα από προετοιμασία μηνών, προχωρά η διαδικασία για την είσοδο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μετά τη σημερινή (24/01) έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίο για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών της «ΔΑΑ» κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ (αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου των μετοχών) αναμένεται να ανοίξει αύριο (25/01) και θα παραμείνει ανοικτό για έξι εργάσιμες ημέρες.

Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα λάβει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η «Συνδυασμένη Προσφορά»).

Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του Αεροδρομίου θα μεταβιβασθεί στον υφιστάμενο μέτοχο, την εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του Αερολιμένα με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Επιπλέον, 1% των μετοχών του Αεροδρομίου θα μεταβιβασθεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Συγκεκριμένα, σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών»

Τη 19η Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι αυτό (σ.σ. πώληση του 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας) θα συμβεί τους πρώτους μήνες του 2024, έχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το αεροδρόμιο επωφελείται από την αύξηση του τουρισμού. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Όμως, όσα χτίζονται, πρέπει να είναι βιώσιμα», μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σχετικές ειδήσεις