ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: «Παραμένει πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων»

Λαγκάρντ: «Παραμένει πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων»
AP.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφωνούν ότι η συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι πρόωρη.

Σαφές μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την –αναμενόμενη– απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, στο ιστορικό ρεκόρ του 4%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά που έκανε στο Νταβός για πιθανή μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι, ανέφερε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση της και όχι τις ερμηνείες που δίνουν οι άλλοι σε αυτές. Ακόμη, επεσήμανε πως «εξαρτόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα και όχι το ημερολόγιο».

«Παίρνουμε αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», σημείωσε η επικεφαλής της Τράπεζας, παρ’ ότι αναγνώρισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει μείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν αδυναμία στο εγγύς μέλλον. Ακόμη, ανέφερε ότι ορισμένοι δείκτες του πληθωρισμού είναι πιο αδύναμοι από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ενώ, αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αγορά εργασίας έχει παραμείνει εύρωστη με το ποσοστό ανεργίας στο 6,4% τον Νοέμβριο, παρ’ ότι η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις εργασίας να προκηρύσσονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αυξήσεις των μισθών, επισημαίνοντας επιβράδυνση, ενώ, αποσαφήνισε πως οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά όχι με χαμηλότερο ρυθμό και η ελπίδα της ΕΚΤ είναι ότι αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις θα απορροφηθούν από τα κέρδη των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιδράσεις.

Παράλληλα, έκανε εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, τονίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιασθούν, ώστε να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειωθούν σταδιακά οι υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο.

Οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο». Αυτή η φράση, η οποία έχει ειπωθεί δεκάδες φορές στις τελευταίες συνεδριάσεις, συνόψισε το σήμα που ήθελε να εκπέμψει για ακόμη μία φορά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές που… ποντάρουν σε πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

Σχετικές ειδήσεις