ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα - Θολώνει το timing για μειώσεις στα επιτόκια

Παγκόσμιο ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα - Θολώνει το timing για μειώσεις στα επιτόκια

Οι κεντρικοί τραπεζίτες απογοητεύουν τις αγορές, καθώς δεν εμφανίζονται βέβαιοι για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις στα επιτόκια, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένα παγκόσμιο sell off σε μετοχές και ομόλογα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι τα επιθετικά στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη μάχη ενάντια στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό ακολούθησε τα σχόλια από τον αξιωματούχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος αν συνεχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος να «βιαστούμε». Και προσέθεσε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να γίνει με προσεκτικό και μεθοδικό τρόπο.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η ευρωτράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι. «Αλλά πρέπει να είμαι συγκρατημένη, γιατί λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε», επεσήμανε. Παράλληλα ανέφερε ότι τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για επιθετική μείωση επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους.

Παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στον σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

«Δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», τόνισε η Λαγκάρντ. Οι παραπάνω δηλώσεις οδηγούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατρακυλούν, ενώ ο δείκτης φόβου της Wall Street, σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών.

Η απόδοση των δύο ετών αμερικανικών treasury, μεταξύ των πιο ευαίσθητων στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική αναρριχήθηκε έξι μονάδες βάσης στο 4,29% και το δολάριο επέκτεινε το ράλι του για τέταρτη ημέρα.