ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg House στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη της πλειοψηφίας για μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα

Πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι του 2024 η ΕΚΤ, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg House στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη της πλειοψηφίας για μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

«Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν αγκυρωθεί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης περιόδου ηρεμίας που προηγείται των συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η πρόεδρος ενώνεται με πολλούς συναδέλφους της και προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια πορεία για την τελική μείωση του κόστους δανεισμού.

«Έχετε μιλήσει με ορισμένους από αυτούς, έχουν μιλήσει πρόσφατα, και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Γενικά συμπλέουμε προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βάση τα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τοπικά εγχώρια δεδομένα τους, έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία είναι διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη».