ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στη Βαρβάκειο και στα σούπερ μάρκετ

Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στη Βαρβάκειο και στα σούπερ μάρκετ

Σε ποιες τιμές πωλείται το αρνί και το κατσίκι στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στη Βαρβάκειο και στα σούπερ μάρκετ - Πιο ακριβά από πέρυσι

Πολύ πιο αυξημένες από ό,τι το 2023 φαίνεται ότι είναι οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι, από το αρνί και το κατσίκι έως τα σοκολατένια αυγά.

Ως γνωστόν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει ως στόχο οι τιμές σε αρνί και κατσίκι να μην ξεπεράσουν τα 10 ευρώ, ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή αυτή είναι ανέφικτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις.

Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι -όπως λένε- το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Συνοικιακά κρεοπωλεία:

Αρνί: 14 – 15 ευρώ το κιλό

Κατσίκι: 15 – 16 ευρώ το κιλό

Βαρβάκειος αγορά:

Αρνί: 10 ευρώ – 13,50 ευρώ το κιλό

Κατσίκι: 10,50 ευρώ – 14 ευρώ το κιλό

Λαχαναγορά Ρέντη:

Αρνί: 13,98 ευρώ το κιλό

Κατσίκι: 13,98 ευρώ το κιλό

Σούπερ μάρκετ (καλάθι του Πάσχα):

Αρνί: 9,78 – 9,99 ευρώ το κιλό

Κατσίκι: 9,98 – 10,99 ευρώ το κιλό

Η τιμή για το ψημένο αρνί και το κοκορέτσι:

Αρνί (ψημένο): 35 – 40 ευρώ/κιλό

Κοκορέτσι (νωπό): 12 ευρώ – 15 ευρώ/κιλό

Κοκορέτσι (ψημένο): 30 – 35 ευρώ /κιλό

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Ανδρέας Νιώτης ανέφερε:

«Είμαστε έτοιμοι τη Μ. Εβδομάδα, αρνί και κατσίκι από 10 -12 ευρώ το κιλό η πλειονότητα των καταστημάτων. Αρκετός κόσμος κατέβηκε από Παρασκευή έως Κυριακή και αυτή τη βδομάδα θεωρώ πως οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, από τη Μ. Πέμπτη θα εξαρτηθεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα πέσουν ή θα ανέβουν οι τιμές. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχε και το 9 ευρώ το κιλό αλλά από Παρασκευή έως Κυριακή διαμορφώθηκε στα 10-12 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο κ. Νιώτης.

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα, αλλά από την πλευρά των κρεοπωλών.

«Εγώ θα τα θέσω λίγο πιο «δύσκολα» τα πράγματα σε σχέση με αυτά που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Χθες πήρα από εμπόριο κατσίκια 10,80/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι με το 13% μου στοιχίζει εμένα 12,20 ευρώ. Ένα αρνί και ένα κατσίκι περίπου 10-12 κιλά μέσα σε μια βδομάδα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που θα σφαχτεί έχει φύρα 10%. Μεσοσταθμικά σας βάζω 8% που σημαίνει ότι είναι ακόμα ένα ευρώ. Πήγαμε στα 13 ευρώ. Τα πάγια έξοδα ενός μαγαζιού είναι πολλά. Έτσι φτάσαμε περίπου στα 15,80 ευρώ. Για να μη χάσουμε πρέπει να πουλήσουμε μόνο 15,80 ευρώ το κιλό, και όχι για να βγάλουμε κιόλας. Μιλάμε για το φρεσκοσφαγμένο και το γάλακτος. Τώρα δεν υπάρχουν ζώα, ενώ οι Καθολικοί το πήραν φθηνότερα γιατί υπήρχαν», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε πως, «εδώ στην Ελλάδα έχουν κλείσει τις παραγγελίες εδώ και 20 μέρες. Οι τιμές έχουν καθοριστεί εδώ και 20 μέρες από τον κτηνοτρόφο. Τώρα αν αβγατίζουν στα ψυγεία, είναι άλλο θέμα. Εμείς πουλήσαμε 6 ευρώ και η ένωση 7 και τα έδωσε η ένωση σε αλυσίδες και πωλούνται 9,99 ευρώ».